Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg strejkar utanför Riksdagshuset i Stockholm.
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Greta Thunberg strejkar utanför Riksdagshuset i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gretas kamp mot Goliat

Dokumentären är omtumlande.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag såg dokumentären ” Greta ” igår. Den var omtumlande. Vilket mod och stark självkänsla denna unga flicka har. Det är Gretas kamp mot Goliat. Det går inte att beskriva på annat sätt. Så mycket spe och hån Greta blivit utsatt för när hon rest ut i världen med sin kamp att fästa blicken på klimatkrisen. Men Greta har ungdomen med sig och vi får hoppas att ansvarstagande vuxna och Greta och den yngre generationen tillsammans tar frågan framåt.

Alla vet ju att David besegrade Goliat (Gamla testamentet).

En annan världsomspännande rörelse är vaccinkrigarna. Hur den fungerar kan man se på Dokument inifrån. Denna rörelse propagerar för att man inte skall ta vaccin eller låta sina barn vaccineras. De litar inte på de utbildade forskarna och den medicinska vetenskapen och menar att de är korrupta och indoktrinerade. Rörelsen har olika konspiratoriska idéer som att med vaccinering skall hela mänskligheten utrotas. En annan idé är att man med vaccinering skall utrota människor så att världens befolkning är 500 miljoner. Det finns i denna rörelse antisemitiska strömningar som hävdar att förintelsen inte var så omfattande som det skrivs i läroböckerna, att barnen lär sig fel, judarna styr världen, osv.

Det är emellertid så att när det gäller att rädda liv är vaccin och antibiotika de främsta läkemedel vi har.

När man nämner klimatkrisen och vaccinkrigarna måste man också nämna Trump ”den obesegrade”. Donald Trump har som USA:s president (fortfarande) som sig bör stor makt i världen. Många bryr sig om vad USA:s president säger och inte säger.

Att i fyra år fått höra att allt som går emot Trump är ljug och fake news så känns det skönt med en ny USA-president med annan agenda.

Marianne Johansson

socialdemokrat

Varberg