Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Buss. Det krävs en fungerande kollektivtrafik för att alla utanför centralorten ska kunna ta del av centralortens service och utbud. Bild: Åsa Montan

Ge oss landsortsbor möjlighet att utvecklas

Det är dags att se över kollektivtrafiken på landsbygden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Falkenbergs kommun är den till ytan största och till invånarantalet fjärde största av länets kommuner. Lite drygt hälften av befolkningen bor i centralorten Falkenberg. Byarna växer (t ex Långås har mellan 2012-2017 vuxit från 538 till 659 personer och växer fortfarande). Dessa byar har befolkad landsbygd omkring sig.

Kommunen skriver själva i sin översiktsplan "9 orter utgör noder och dessa är Älvsered, Fegen, Köinge/Okome, Ljungby/ Bergagård, Årstad, Heberg, Ugglarp/ Långasand, Långås och Morup. I noderna ska goda kommunikationer och lämplig lokalisering av bebyggelse, skapa bättre förutsättningar för bibehållen service. Med genomtänkta länkar till samtliga stråk, i form av parkeringar, cykelvägar och kompletterande kollektivtrafik, förstärks tillgången till kommunikationer och service inte bara i själva stråken utan också i dess omland."

Det krävs en fungerande kollektivtrafik för att alla utanför centralorten ska kunna ta del av centralortens service och utbud. Turer ska gå i de stråk där det finns möjliga kunder. Inte bara under dagtid för de som arbetspendlar och går i skola.

För att efterfrågan av kollektivtrafik ska uppkomma krävs det att trafiken ger möjlighet att ta sig in till centralort och hem igen på dagtid, kvällstid samt på helger. Det är dags att se över linjedragningar och tidtabeller. Hallandstrafiken har politisk styrning och flera av styrelsemedlemmarna är från Falkenberg. Hur kommer kommunstyrelsen att agera?

Kan vi under nästa mandatperiod få se att kommunstyrelsen infriar översiktsplanens fina intentioner? Att ge oss landsortsbor utanför det prioriterade stråket mot Ullared en möjlighet att utvecklas? Vi har en spännande tid att se fram mot.

Karin Östergren