Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Många vill vara hemma längre med sina barn, menar insändarskribenten. Bild: Isabell Höjman/TT

Ge förskolepengen till hemmavarande föräldrar

Det skulle gynna många.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Hej Varbergs politiker! Jag har under några år frågat unga föräldrar, ute på stan med barn i barnvagn, om de skulle vilja att deras barn kunde vara hemma en längre period än endast det första levnadsåret, vilket ju numera är det vanliga. I stort sett säger alla att de skulle det, men att en ohållbar ekonomi gör det omöjligt.

Här har jag ett förslag som ni skulle kunna fila på till en bra motion eller proposition i kommunen och vidare till Riksdagen.

Som beskrevs av en mamma i ”Ordet är fritt” i HN nyligen så kostar det kommunen mer än 150 000 kronor per år och barn att ha ett barn på förskolan. Om dessa pengar istället gavs oavkortat till föräldrarna så skulle de klara sig hyfsat (det blir cirka 8 000-9 000 kronor per månad netto). För två barn cirka 300 000 kronor. Denna sistnämnda summa kunde bestämmas som maxbelopp och vara en alldeles tillräckligt stor inkomst för en hemarbetande förälder, (även med fler barn). Ett minskat behov av platser på förskolan skulle innebära att ni slipper bygga fler förskolor eller bygga till på de befintliga. Det skulle också avlasta de överbelastade lärarna, fler föräldrar och barn skulle vara glada att vara hemma med sina barn och de som är kvar på förskolan skulle inte vara stressade o överstimulerade , vilket ju bevittnas vara fallet för närvarande. Föräldrar som är tjänstlediga från sina jobb längre än det första året skulle därmed ge plats till nyutbildade vikarier, som då får en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Jag vill gärna ha ett svar från alla er politiker och gärna i HN så att allmänheten kan få läsa era tankar kring detta förslag.

Varför skulle inte Varberg kunna vara först med ett vettigt beslut, som blir verklighet?

Hoppfulla hälsningar,

Ingela Strandvik