Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Åserud, Lise
Bild: Åserud, Lise

Gatsopning – till vilken nytta?

Spara på annat istället för vård, skola och omsorg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "52 miljoner i besparingar ligger som förslag"

Varje morgon, mycket tidiga morgnar varje helg, ska friden som äntligen infört sig på Stortorget – efter alla som hela nätterna igenom varvat sina bilar, spelat hög "musik?", skränat och väsnats långt in på småtimmarna – samt dess omnejd, återigen förstöras av en ännu mer ifrågasatt aktivitet, nämligen dånet från en milt sagt öronbedövande sopmaskin.

Att torget är en samlingsplats för människor är helt i sin ordning, även långt in på sennatten. Att människan även avlämnar spår i form av skräp, brukar vara en naturlig följd och är väl ett tecken på att man existerar? Rätten att varva motorer, ihärdigt tuta, med nervevade rutor köra runt och skräna med diverse mer eller mindre utvecklade ljudanläggningar, är däremot kanske diskutabelt. Nej, den meningen ska inte avslutas med ett frågetecken.

Men för att återgå till rubriken, vilken är nyttan av detta frenetiska sopande?

Med en lastmaskin modell mindre och ett efterfordon minst lika stort, finns tydligen en tanke att på detta sätt städa torg och gator från tidigare nämnda avtryck, eller? Ett oerhört effektivt och meningsfullt tillvägagångssätt om syftet enbart är att samla upp gruset som håller gatustenarna på plats.(Jämför gärna med andra stenläggningar.)

Att denna verksamhet bedrivs så frekvent på dessa ytor, kan omöljligt vara vare sig ekonomiskt eller miljömässigt motiverat, då det är allmänt känt att skräp samlar sig i skrymslen och vrår där ekipage av denna storlek aldrig ändå kan komma åt. Hur kan man år efter år slösa pengar på något sådant urbota korkat? Var finns logiken, det sunda förnuftet eller ansvaret för hur man på detta sätt slösar på skattemedel och starkt bidrar till miljöförstöring?

Skanska kanske sponsrar kommunen så städningen sker gratis, men vad det fordonet än drivs av påverkar det sett ur alla aspekter, miljön negativt. Se över alla liknande tveksamma kontrakt och verksamheter istället för att ge sig på till exempel den redan hårt drabbade skolan, vården eller omsorgen.

Konsekvens