Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det var trängsel i korridoren när insändarskribentens anhöriga behövde vård på Akuten i Varberg. Bilden är från ett annat sjukhus. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gör något åt vårdmiljön på akuten

Trängsel i korridorerna när patienterna väntar i sängar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Tack, alla ni kompetenta medarbetar knutna till Varbergs sjukhus. Tack alla ni vårdande vänliga människor i stationär och inkommande tjänst på akuten. Ni gör ett makalöst arbete, pressat schema och personalbrist till trots. Men bästa Region Halland, hur har ni som våra beslutsfattare tänkt långsiktigt vad avser lokaler och funktion för patienter och personal? Min svärfar kom in akut med sin hustru i veckan. Den förre fick ligga i korridoren, nödtorftigt klä om bakom en provisorisk skärm och den senare förväntades avvakta de nio (9) timmarnas väntan som följde utan tillgång till annat än vatten. Visst, de hade kunnat ta med termos och smörgåsar, men vem tänker på det i utryckningsläget? Vilken belastning för landstingsekonomin hade tillgång till en kaffeautomat och något plastförpackat att tugga på egentligen utgjort? Betänk också vad värd- eller värdinnetid avsatt i mottagningspersonalens tjänst hade gjort för mottagandets ro.

Trängseln av sängar i korridoren gjorde det milt sagt svårforcerat för inkommande patienter. Den enskildes ohälsa med kraftiga hostanfall och kräkningar förbättrade knappast vårdmiljön. Hur personalen under sådana förhållanden skall kunna ha ro vid provtagning och undersökning är för mig en gåta. Alldeles uppenbart är det en problematik jag knappast är den förste att påtala. Jag har själv som patient upplevt det i Varberg. För mer än tjugo år sedan. Vad jag däremot har svårt att förstå, är hur en uppenbart redan då pressad arbetsmiljö under dessa år inte rustas bättre vad gäller sina lokaler. Region Halland måste tillsätta medel för att förbättra vårdmiljön på akutmottagningen vid Varbergs sjukhus. Det kan inte behöva skilja sig så, jämfört med akuten i Halmstad som uppenbart verkar utifrån andra förutsättningar. Miljön i Varberg är ett hälsoproblem för personal och i nästa läge naturligtvis för patienterna. Vi lever ju än så länge inte i en krigszon, eller? Möjligen då en kriszon.

Peder Jarnvall

svärsonen i Töringe