Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett kolkraftverk i Gelsenkirchen, i Tyskland, som bidrar till stora utsläpp. Bild: Martin Meissner

Gör mer för klimatet

Klimatansvaret vill införa systemet med Avgift och Utdelning för att få ner koldioxidutsläppen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Läser i tidningen denna vecka att 100 miljoner svenska kronor ska satsas på att ta koldioxid ur atmosfären. Pengarna kommer från Energimyndigheten. Jag är inte alls emot sådan teknik, om den fungerar och kan göras billigare.

Men klimatkrisen är över oss, utsläppen av växthusgaser måste ner till noll år 2050 om jordens uppvärmning ska begränsas till 1,5 grad enligt IPCC. Och det är bara en av åtgärderna som måste göras för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad.

Detta betyder att vi behöver göra mer. Förutom ny (och än så länge dyr) teknik vill det till att vi sänker utsläppen. Minskar på den trafik som släpper ut koldioxid. Behåller de skogar som binder och lagrar kol i ved och inte minst i skogsmark. Se över vår markanvändning så att växthusgasutsläpp minskar rejält. Fundera och göra något åt vår konsumtion är också högst aktuellt.

Ett förslag för minskade utsläpp, som ändå ger tillbaka något till folk är Avgift och Utdelning, A&U. Klimatsvaret driver ett sådant förslag, där ökande avgifter på koldioxidutsläpp införs, men pengarna samlas i en fond och delas ut varje månad i lika delar till oss medborgare, och halv del till barn. Undantaget boende i glesbygd som bör få större del av kakan så att hela Sverige kan leva.

Solveig Samuelsen

Klimatsvaret CCL- Sverige