Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sy om. En trasig klänning eller kjol kan bli en fin presentpåse som inte slängs direkt. Bild: Claudio Bresciani / TT
Sy om. En trasig klänning eller kjol kan bli en fin presentpåse som inte slängs direkt. Bild: Claudio Bresciani / TT

Gör en miljöinsats

Vi lever som om vi hade mer än fyra jordklot.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Naturskyddsföreningens kampanj "Fixa grejen" vill guida och ge konkreta tips på hur man själv eller med hjälp av andra kan laga eller göra nytt av t ex gammal textil. Vi vill visa på vägar mot en hållbar konsumtion. Trots klimathot och ökad miljömedvetenhet ligger svenskarnas konsumtion av varor på en fortsatt hög nivå. I Sverige lever vi som om vi hade mer än fyra jordklot.

En miljöinsats kan vara att klippa bomullsrondeller av gamla slitna och fläckga frottéhandukar. Om man sicksackar kanterna kan man använda dessa gång på gång och man spar bomull. Bomullsodling kräver enorma mängder vatten och är också ofta hårt besprutad och konstgödslad. Slitna lakan som börjar gå sönder är supermjuka och perfekta att klippa näsdukar av. Mjukare och mer miljövänligt än papper.

Av dukar som fått svåra fläckar kan man sy fina kökshanddukar och av gardiner kan man göra smarta tygkassar. Ett linnelakan med hål i mitten blir bra örngott eller handdukar. En trasig klänning eller kjol som sjunger på sista versen kan bli en presentpåse som inte slängs direkt.

Att ta vara på det vi redan har är lätt och spännande.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen