Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tågpendlingen har blivit en succé, men kommunen bör satsa på ett miljövänligt sätt att ta sig till stationen, menar insändarskribenten. Bild: Lena Strömberg

Gör det lättare att ta sig till stationen på ett miljövänligt sätt

Miljövänlig pendling är viktigare än p-hus

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I en artikel i HN för ett tag sedan beskrev planarkitekt Johan Risholm framgången med den ökade tågpendlingen till och från Falkenbergs ”nya järnvägsstation”. Ett problem är paradoxalt nog att inte parkeringsplatserna räcker till runt stationen varför Risholm går i tankarna att bygga ett parkeringshus intill stationen.

Det är glädjande att alltfler väljer att pendla med tåg! Dock innebär stationens läge att det näst intill är omöjligt att på ett vettigt sätt ta sig till stationen med annat färdmedel än bil om du inte bor i Falkenbergs centrum. Det tar alltför lång tid att åka kollektivt till järnvägsstationen om du inte bor i centrum och kan hoppa på buss 10 där.

Börja med att satsa på ”snabblinjer” med buss som går frekvent pendlingstid med ett upptagningsområde som täcker centralorten, restiden måste matcha bilåkandets bekvämlighet i tid och mysfaktor.

Genomför den ”satsning” som det talades om för många år sedan på att anpassa cykelbanorna efter cyklisterna så att vi får ett cykelvägsnät som är funktionellt och säkert med klara och tydliga skyltningar och avgränsningar mot ”hårda trafikanter” som fortfarande dominerar gatubilden i Falkenberg.

Behovet är akut inte minst med tanke på ”elcykelexplosionen”där vi har många relativt ovana cyklister som kör i hög hastighet.

Så Risholm och övriga ta åt er att pendlingen blivit en succé! Men satsa inte på unkna parkeringshus före miljövänliga möjligheter som dessutom ofta innebär gratismotion när man går till busshållplatsen eller tar cykeln till stationen!

Anders Bernhard