Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Visst är arbetsmarknadspolitik en nationell angelägenhet men det förhindrar inte att Arbetsförmedlingen kan vara kommunal. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Gör Arbetsförmedlingen kommunal!

Ger möjlighet till mer nära beslut.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det har nu i dagarna blivit känt att Arbetsförmedlingen varslat 4 500 av sina drygt 13 000 anställda. Det väcker naturligtvis oro inom hela myndigheten.

Samtidigt är det en konsekvens av myndighetens agerande, beslut och utökning de senaste 10 åren. Varför de till exempel skulle ha ansvaret för etablering av nyanlända är en gåta? Varför ta det ifrån kommunerna som de tidigare haft och gjort bra?

Huvuddelen av uppdraget på Arbetsförmedlingen har varit att motivera den enskilde och fatta beslut om arbetsmarknadsåtgärder. Att matcha den enskilde för en anställning till är en annan arbetsuppgift. Det senare tycker jag är att gå över ån efter vatten och varit resurskrävande och onödigt med dagens teknik. Därtill en mängd onödig administration som inte ger den enskilde något.

Visst är arbetsmarknadspolitik en nationell angelägenhet men det förhindrar inte att Arbetsförmedlingen kan vara kommunal och delfinansieras nationellt. Då kommer beslut närmare kommunens ambition att alla som kan skall försörja sig och sin familj genom arbete. Det lokala näringslivet kan då ta större ansvar genom att kunna påverka på ett mycket bättre sätt.

Därför vill jag uppmana kommunen att ta initiativ till att ansöka om att Arbetsförmedlingen skall bli kommunens ansvar.

Dahn Persson