Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hur kan ett omklädningsrum med 8 våtenheter kosta lika mycket som 8 hyfsade småhus? undrar insändarskribenten.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Hur kan ett omklädningsrum med 8 våtenheter kosta lika mycket som 8 hyfsade småhus? undrar insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Göm er inte bakom lagen om offentlig upphandling!

Hur kan ett omklädningsrum kosta så mycket?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Så mycket kostade omklädningsrummen vid Ankarvallen"

Så var det dags igen. Förra gången var det de märkliga priserna när Varbergs Fastighets AB bygger maskinhall och omklädningsrum åt Räddningstjänsten. Då blev det ett något svävande svar som hänvisade till Lagen om offentlig upphandling. Jo, jag vet vad Offentlig upphandling är. Kort beskrivet skall myndigheten behandla anbudsgivare och leverantörer på ett sätt som är likvärdigt och inte diskriminerande, upphandlingen får inte göras med syfte att undanta eller begränsa konkurrensen så att några missgynnas alternativt gynnas och alla skall erbjudas möjligheten att vara med. Vad detta har med det höga byggpriset att göra är inte lätt att förstå. Borde det i inte istället gynna priset, att leverantörerna pressar sitt pris för att komma i fråga? Eller drar beställaren tröjan över huvudet och gömmer sig bakom lagen eftersom inget svar finns om de höga priserna?

Nu skall det byggas ett nytt omklädningsrum på Ankarvallen. Från början var priset satt till i runda slängar 40 miljoner. För ett omklädningsrum. Nu slår sig byggaren för bröstet för nu har priset sänkts till 24 miljoner. Jo, summan har gått ner till nästan hälften vilket man i stället borde ta sig en ordentlig funderare över. Hur kan man räkna så fel från början?

Ändå är priset huvudlöst. Hur kan ett omklädningsrum med 8 våtenheter kosta lika mycket som 8 hyfsade småhus? Som har minst 24 våtenheter om man räknar badrum, toalett och kök? Och igen gömmer man sig bakom Lagen om offentlig upphandling – det håller inte.

Ingela Karlsson