Inger Elftorp och Robert Olsson driver Byaregårdens Brygghus i Veddige.
Inger Elftorp och Robert Olsson driver Byaregårdens Brygghus i Veddige. Bild: Annika Karlbom

Gårdsförsäljningen har utökats i Finland

Finland har infört en rad liberaliseringar i sin alkohollagstiftning.

ANNONS
LocationVeddige||

Svar

på "Jörgen Warborn bör läsa på om EU"

IOGT/NTO skrev en replik till Jörgen Warborn angående gårdsförsäljning i Finland där de säger att enbart bär-& fruktvin får säljas.

Detta stämmer inte eftersom Finland ändrat sin alkohollagstiftning.

1995 infördes gårdsförsäljning av vin på frukt och bär som tillverkats på gården. Det är denna som IOGT/NTO hänvisar till, antar vi.

Den nya finska alkohollagen som trädde i kraft 2018 innebär en rad liberaliseringar, bland annat längre öppettider på Alko och att även starköl (upp till 5,5 procent) får säljas i livsmedelsbutiker. Restauranger har tillstånd att sälja 5,5-procentiga alkoholdrycker till kunder som vill ta dem med sig – samma regler som för mataffärerna idag. Men den nya alkohollagen innebär även utökad gårdsförsäljning. Så kallade hantverksbryggerier kan numera få sälja hantverksöl (upp till 12 procent) direkt från tillverkningsstället på motsvarande sätt som gårdsvin. Reglerna gäller självständiga och små bryggerier med en produktionsvolym om högst 500 000 liter per år.

ANNONS

Inger & Robert

Byaregården

LÄS MER:Alkoholmonopolet har starkare stöd än någonsin

LÄS MER:Alkoholen stannar inte på gården

LÄS MER:Släpp bromsen, Löfven – inför gårdsförsäljning nu!

LÄS MER:En stor risk för folkhälsan

LÄS MER:Gårdsförsäljning av alkohol gynnar landsbygden

LÄS MER:IOGT har både verkligheten och opinionen mot sig

ANNONS