Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets förslag om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin handlar om att ge ännu bättre förutsättningar att driva företag på Sveriges landsbygd, men naturligtvis kan motsvarande försäljning även förekomma hos producenter inne i städerna, skriver debattörerna. Bild: Björn Olsson
Centerpartiets förslag om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin handlar om att ge ännu bättre förutsättningar att driva företag på Sveriges landsbygd, men naturligtvis kan motsvarande försäljning även förekomma hos producenter inne i städerna, skriver debattörerna. Bild: Björn Olsson

Gårdsförsäljning gynnar både näringsliv och landsbygd

Vi har ingen annan åsikt än att monopolet ska vara kvar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Gårdsförsäljning är ingen pittoresk landsbygdsverksamhet

Tyvärr har skribenten Leif Arne Gustavsson fullständigt missförstått Centerpartiets syn på svensk landsbygd om han tror att vi eftersträvar att fylla den med ”pittoresk verksamhet” som ska göra den mer charmig och idyllisk. Den som driver lantbruk, skogsbruk, bed and breakfast, gårdsbutik eller för all del producerar öl eller vin gör det knappast för att vara ett pittoreskt inslag i tillvaron utan för att säkra sin försörjning och utveckla sitt företag.

Centerpartiets förslag om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin handlar om att ge ännu bättre förutsättningar att driva företag på Sveriges landsbygd, men naturligtvis kan motsvarande försäljning även förekomma hos producenter inne i städerna. Exakt vilka krav som ska ställas på försäljningsställena återstår att utreda. Gustavsson tar dock i ordentligt om han tror att samtliga dryckesproducenter kommer att bedriva gårdsförsäljning i framtiden.

Gustavssons största oro gäller förstås monopolet, men Centerpartiet har ingen annan åsikt än att monopolet ska vara kvar. Just därför har vi tittat på hur det ser ut i Finland där monopolet har kompletterats med gårdsförsäljning. Självklart måste det gå att genomföra en liknande reform i Sverige där hantverksmässigt tillverkade alkoholdrycker går att sälja direkt hos producenten. Konstigt vore väl annars.

Oss veterligt finns det inte heller någon som helst koppling mellan den finska gårdsförsäljningen och den finska folkhälsan. Därmed är vi inte heller oroade över att den svenska folkhälsan skulle försämras vid gårdsförsäljning av förhållandevis dyra lokalproducerade alkoholdrycker. Då är nog Systembolagets försäljning av billiga bag in box-viner ett betydligt större problem.

I Januariavtalet har Centerpartiet kommit överens med Liberalerna och regeringen om att göra en ny utredning kring gårdsförsäljning. Frågan lever alltså i högsta grad och det skulle förvåna oss mycket om vi inte denna gång hittar vägar framåt. Det vore bra både för näringslivet och landsbygden.

Ola Johansson (C)

Christofer Bergenblock (C)

Anneli Andelén (C)