Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I nästa fas kan alla alkoholproducenter höja sina röster för att få bort Systembolagets monopol, skriver insändarskribenten. Bild: Edith Camilla Svensson
I nästa fas kan alla alkoholproducenter höja sina röster för att få bort Systembolagets monopol, skriver insändarskribenten. Bild: Edith Camilla Svensson

Gårdsförsäljning är slöseri med skattemedel

I nästa fas kan alla alkoholproducenter höja sina röster för att få bort Systembolagets monopol.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Hög tid att införa gårdsförsäljning”

Nu är det tredje gången som vissa partier, intresseorganisationer och alkoholproducenter försöker driva igenom sin "idylliska" bild av vad en gårdsförsäljning är.

Det stora problemet är om man tänker färdigt tanken och inte bara fastnar i "Wow, ökad turistnäring = bra för ekonomin" inser man snabbt att målet med denna utredning är att få bort monopolet som Systembolaget har. Sverige har ett avtal med EU som styr detta monopol där alla alkoholdrycker, oavsett var de produceras, måste behandlas lika.

Ska vi då godkänna gårdsförsäljning av Svenska producerad sprit, vin och öl går vi mot ett EU avtal. I nästa fas kan alla alkoholproducenter höja sina röster för att få bort Systembolagets monopol och få till en fri marknad i Sverige.

Som de flesta vet oavsett utbildningsnivå är en ökad tillgänglighet av en vara lika med en ökad försäljning. För vanliga varor som inte påverkar hälsan kan ju detta vara ett gyllene tillfälle men när det kommer svar från flera olika organisationer och myndigheter där de upplyser om alkoholens effekt vid bruk, risk- och missbruk. Samhällskostnaden skulle bli allt för stor både i vård efter den ökade konsumtionen men även ökningen av våldsbrott och andra brott som är kopplade till en ökad alkoholkonsumtion.

Tänk om, tänk rätt, tänk ett steg till.

Är det verkligen en framtid ni vill ha?

Ännu större problem för vården (som redan går på knäna av belastningen), fler våldsbrott, fler trafikbrott, fler olyckor?

Tänk ett steg till