Gårdsförsäljning är ingen pittoresk landsbygdsverksamhet

Det finns 40 tillverkare av alkoholdrycker bara i Halland.

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på ”Öppna upp för gårdförsäljning av öl och vin

C-företrädarna Johansson, Bergenblock och Andelén propagerar i en debattartikel i HN den 7 juli för att tillåta försäljning av alkoholdrycker i anslutning till tillverkningsstället. De menar att köp av några öl eller en flaska vin inte skulle leda till försämrad folkhälsa, vilket vid en första anblick kan låta trovärdigt.

Men de utelämnar att gårdsförsäljning inte är någon liten pittoresk landsbygdsverksamhet. Det rör sig om ett omfattande antal producentställen utöver de 445 Systembutiker som i dag svarar för att alkoholförsäljning sköts på ett ansvarsfullt sätt utan privata vinstintressen. Enligt Dryckesbranschrapporten 2020 (framtagen av The Absolut Company, LRF samt bryggeri- och vinproducentorganisationer) fanns den 31 maj i år 874 tillverkare av alkoholdrycker i Sverige, varav 40 i Halland. Trenden är att antalet ökar snabbt. Alltså skulle antalet försäljningsställen vid tillåtande av gårdsförsäljning kunna öka med antalet Systembutiker gånger två. Noterbart också att enligt Livsmedelsverket finns mer än hälften av de mindre öl- och vinproducenterna i stads- och storstadsområden. Effekterna för service och arbetstillfällen på landsbygden är alltså inte så betydande som debattörerna vill ge sken av.

ANNONS

Två statliga utredningar har konstaterat att gårdsförsäljning är oförenligt med det svenska monopolet. Eftersom det enligt EU-lag inte är tillåtet att diskriminera produkter mot andra liknande skulle det lilla säljstället tvingas tillhandahålla även andras alkoholdrycker. I praktiken innebär det att monopolets skyddande funktion faller.

Centerpartisterna hävdar att det i Finland går att kombinera gårdsförsäljning med monopolet. De nämner inte att Finlands undantag bara gäller småskalig försäljning av fruktviner gjorda på finska bär/frukter samt lokalt hantverkstillverkad öl. Det är Finlandsunika drycker och diskriminerar därmed inte utländska produkter. Undantaget har inte prövats rättsligt. Alltså oklart om det är tillämpligt gentemot gällande regelverk.

Värna monopolet!

Leif Arne Gustavsson

ANNONS