Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag förstår att man skjutsar av omtanke om sina barn men det är bättre att de rör på sig.  Bild: Michael Probst
Jag förstår att man skjutsar av omtanke om sina barn men det är bättre att de rör på sig. Bild: Michael Probst

Gå eller cykla till skolan av säkerhetsskäl

Det är bättre att barnen rör på sig.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Trafiksituationen runt skolor blir allt mer ohållbar

I HN-artikeln om trafikkaos vid Hagaskolan står det att fler skjutsas med bil av säkerhetsskäl. Fler borde istället gå eller cykla till skolan av säkerhetsskäl. Säkerhet för barns fysiska hälsa och säkerhet för luftkvalitén och även bidra till säkerhet för barnens framtid mot miljöförstöring.

Jag förstår att man skjutsar av omtanke om sina barn men det är bättre att de rör på sig. Varför det? Barn och även vuxna behöver röra på sig. Långt fler än artikelns 14 procent av barnen måste ha möjlighet att gå eller cykla till skola. Känns det osäkert för en förälder att låta barnet cykla själv, så cykla med barnet. Både barn och vuxna behöver röra sig långt mer i vardagen än vi gör idag.

Trenden att köra bil mer blir en ond cirkel. Den trenden måste vi vända. För folkhälsan och för en bättre luftkvalitet och inte minst för klimatet.

En vuxen som har rimligt avstånd till sitt jobb vinner allt på att cykla dit. Tycker man att man blir svettig, så är en elcykel ett bra alternativ. Med cykelväskor går det också utmärkt att handla på hemvägen.

Elisabeth Hagberg