Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Litteratur, poesi, pianospel och schack är en del av insändarskribentens förslag på hur tomma butikslokaler kan fyllas med annat innehåll. Bild: Karin Wesslén / TT
Litteratur, poesi, pianospel och schack är en del av insändarskribentens förslag på hur tomma butikslokaler kan fyllas med annat innehåll. Bild: Karin Wesslén / TT

Fyll de tomma affärslokalerna med litteratur och kultur

Det skulle kunna bli till glädje för stadens innevånare och även turister.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det här är ett förslag på hur någon av Varbergs tomma affärslokaler skulle kunna användas (jag tänker särskilt på Intersports ca 800 kvm stora yta på Torggatan).

Själv är jag för gammal för att dra igång något sådant men näringslivet och kommunen kan säkert skapa något av den här idén – om intresse finns förstås – kanske skolan och polisen också kunde vara med på något hörn. Det finns säkert många kommuninnevånare som har kulturellt/litterärt intresse.

Här nedan följer en beskrivning av mina tankar och en modern arbetsgrupp skulle säkert klara av en sådan verksamhet som skulle kunna bli till glädje för stadens innevånare och även turister.

Varberg saknar ett antikvariat men man måste nog hitta ett annat och modernare namn, något i stil med Kulturen på Hörnet t ex.

Beskrivning av eventuell verksamhet och vad ett seriöst antikvariat skulle kunna innehålla:

1. Äldre litteratur på engelska, tyska, franska, spanska och italienska.

2.Kurslitteratur – begagnad.

3. Poesi och liknande litteratur, även svensk sådan.

4. Äldre musiklitteratur inkl noter och kartor, ev filateli.

5. Stort och långt bord tre, fyra stolar, pärmar på bordet med gamla vykort att bläddra och ev sälja. Schackspel på bordet men bara ett. Extra stolar måste finnas.

6. Piano bör finnas, pianister finns, tänk en varm vårdag ha dörren på glänt och musik strömmar ut på gatan, dock bara vissa tider på dagen.

7. Kaffeautomat och porslinsmuggar med litterära citat på olika språk. Facit hänger på en tavla i lokalen. Den som jobbar diskar muggarna.

8. Poliser i utomhus tjänst är välkomna in för gratis kafferast då och då, det kan vara en idé med flera plus. Övriga kan köpa kaffe och en kaka för en billig peng.

9. Fri vägg för utställning av varbergskonstnär, vecko/månadsvis

10. Designade tygväskor (kassar) med ev samma citat som på muggarna. Ev designade T-shirts sätts upp på vägg. Bokstöd kan skapas

11. Datorskrivare måste finnas för utskriftstjänster

12. Samarbete med Varbergs bokhandel

13. Blir lite av träffpunkt för alla generationer?

Om ekonomin har jag inga synpunkter. Troligen beror det på utvecklingen.

Jag har funderat ett tag på det här och jag tycker fortfarande att det är en bra idé.

Vänliga hälsningar

Berit Wallin