Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag anser att friskolorna, som de ser ut idag och verkar, har bidragit till segregationen i samhället, skriver insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT
Jag anser att friskolorna, som de ser ut idag och verkar, har bidragit till segregationen i samhället, skriver insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Friskolor har bidragit till segregationen i samhället

Det duger inte att åderlåta den kommunala skolan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag läser ofta Maria Haldestens ledare. Nu råkar (igen) skolsystemet och friskolorna ut för Maria Haldestens slagkraft, när Liberalerna väsnas med att ifrågasätta friskolornas skolpeng och vill sänka denna jämfört med den kommunala skolans skolpeng. Maria Haldesten skriver att friskolorna blivit ett hatobjekt även för Liberalerna. Underförstått att de som inte ser friskolorna som räddare och ifrågasätter friskolorna är ju då Socialdemokraterna.

Bland annat skriver Maria Haldesten att ” de alternativa driftsformerna har bidragit till att utveckla de kommunala skolornas pedagogik.” Detta sätt att skriva är bara ett sätt att försvara friskolorna. Kommunala skolor har sedan länge haft möjlighet till olika pedagogiker och också använt sig av dem.

I slutet av ledaren blir Maria Haldesten religiös. Hon skriver ” Friskolor kommer i olika former och många har varit en frälsning för en bygd eller ett barn.”

Jag anser att friskolorna, som de ser ut idag och verkar, har bidragit till segregationen i samhället. Frågan är hur vi skall komma till rätta med skolsystemet. Jag tror också att valfriheten är här för att stanna.

Det duger inte längre att åderlåta den kommunala skolan till förmån för friskolorna.

Marianne Johansson

Varberg

Svar

från ledarredaktionen:

Friskolereformen har bidragit till att unga i utsatta områden har erbjudits en helt ny rörlighet - och fler val. Det duger inte att blunda för det, eller att förneka faktumet att exempelvis montessorifriskolor inspirerat kommunala skolor. Friskolorna förtjänar en rättvis verklighetsbeskrivning.

Maria Haldesten

pol red