Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fri parkering löser inte allt

Fri besöksparkering är ett bra stöd till centralt belägna företag! Men hur ser det ut?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag håller med dig Tobias! Fri besöksparkering är ett bra stöd till centralt belägna företag! Men hur ser det ut? Gatorna är fyllda med parkerade bilar för boende, pendlare och för arbetare i centrum.

Parkeringsbehovet för boende är ca 1,5 bilar/lgh. Dessa bilar skall huseras någonstans. Normen (kravet för fastighetsägarna att anordna på egen kvartersmark) täcker ungefär halva behovet. Till detta kommer besöksplatser. Att försvåra för parkering innebär endast att bilarna hamnar på gatorna. Om fastighetsägarna börjar ta betalt för parkeringsplatser på kvartersmark, hamnar ännu fler bilar på gatorna. Sökandet efter lediga platser ger onödig biltrafik och avgasutsläpp, samt att framkomligheten försvåras för andra trafikslag och utryckningsfordon.

I pågående förtätningsiver blir det fler lägenheter, fler bilar och färre parkeringsplatser. I vissa fall gäller även att ingen parkering behöver ordnas på den egna kvartersmarken!

Om boendeparkering förbjöds på gatorna och istället hänvisades till nybyggda parkeringshus, där man får betala samma belopp som det kostar att stå på kvartersmark, blir det god plats för besökande och livgivande planteringar. Både miljön och välbefinnandet förbättras. Gatorna skulle kunna hållas rena. Varberg har blivit en smutsig stad! Kanske så smutsig att detta skrämmer iväg besökare?

Det krävs åtgärder omgående. Det pågår redan en flykt med levande stadsinnehåll till stadens periferi. Köpcentra etableras, med väl tilltagna och närliggande besöksplatser.

Tobias, du har bra position för att kunna förändra denna negativa utveckling. Lyckas du även påverka Byggnadsnämnden till kloka, framtidsinriktade beslut, kan du via din egen nämnd se till att gatorna och staden blir ren. Snart är det val. Du har mycket att göra för att ändra utvecklingen, så att den blir åt rätt håll, under kommande mandatperioder.

Lycka till!

Eller är parkeringsavgifter överallt den enda möjligheten till en framtida positiv förbättring? En rättvis och solidarisk problemlösare!

Thomas Ericsson