Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om fri hyressättning skulle kunna bli en utmärkt valfråga, tycker insändarskribenten. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Frågan om fri hyressättning skulle kunna bli en utmärkt valfråga, tycker insändarskribenten. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fri hyressättning – bra för vem?

De som har tunnare plånbok får nöja sig med att hitta sin bostad i mindre attraktiva områden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Fri hyressättning för nyproducerade lägenheter. Kan det vara klokt? Nej, det är inte klokt.

Om du har ett företag som producerar nya bostäder; vad är ditt huvudsakliga intresse, din drivkraft? Är det att skapa bra boenden för så många människor som möjligt till så låga kostnader (= låga hyror) som möjligt? Ja, i den bästa av världar vore det kanske så. Men det är vinsten, pengarna som är drivkraften. Du vill att ditt bolag ska gå så bra som möjligt ekonomiskt.

I Halland finns attraktiva nybyggnadsområden som byggföretag skulle tjäna bra på att bygga med den andel hyresrätter som kommunen sätter som villkor. Men då vill man inte bygga. Varför? Man vill tjäna ännu mer pengar, så då får kommunen skriva ner sina krav, så det byggs större andel bostadsrätter och egnahem. Resultat: Bostadsföretagen tjänar mer och samhället får färre hyresrätter.

Det är dessa företag som nu skulle släppas fria att sätta hyror enligt ett system som säger att om det är tillräcklig efterfrågan kan årliga hyreshöjningar överstiga konsumentprisindex. Resultat: De som har gott om pengar bor kvar eller flyttar in i dessa områden, medan de som har tunnare plånbok får nöja sig med att hitta sin bostad i mindre attraktiva områden. Resultat: Ett alltmer bostadssegregerat samhälle skapat delvis på grumliga skäl som kanske enbart den som är expert på januariöverenskommelsen förstår.

Det är till och med möjligt att fastighetsägarna bara kommer att vara intresserade av att skapa bostäder i redan attraktiva områden där bostadsmarknad redan är överhettad, där infrastrukturen redan knäar av påfrestningarna. Vill våra politiker styra bostadsbyggandet i en annan riktning så är definitivt fri hyressättning för nyproduktion inte det rätta redskapet.

Frågan om fri hyressättning skulle kunna bli en utmärkt valfråga. Där skulle väljarna få se vems intressen de olika partierna företräder.

Bo Rundberg

Falkenberg