Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi vill att Varbergs kommun tar till vara de stolta traditionerna från den Allmänna fredskongressen på Rosenfredsskolan 1915 Bild: Annika Karlbom

Fred byggs med fredliga medel

Varbergs kommun måste föra traditionen vidare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Om det vore så att fred skapas med vapen, så skulle Mellanöstern vara den fredligaste platsen på jorden just nu. Där är nämligen koncentrationen av vapen som störst.

Då skulle vi kunna glädjas åt att Sverige är en av världens ledande vapenexportörer och hylla Varbergs kommun som aktivt deltar i denna handel.

Men nu är det inte så. Det är precis tvärtom. Fred byggs med fredliga medel.

Vi inom nätverket ”Varberg, våga vägra vapenexport!” vill att Varbergs kommun tar till vara de stolta traditionerna från den Allmänna fredskongressen på Rosenfredsskolan 1915, inte bara jubileumsåret. Vi vill att Varberg ska vara/bli en fredskommun.

För att detta ska bli trovärdigt kan kommunen inte fortsätta att passivt medverka till en vapenexport utanför kommunens inflytande. Vi vill att kommunfullmäktiges ledamöter, över partigränserna, ska ge Hallands Hamnar AB i ägardirektiv att export av krigsmaterial inte får förekomma. Det handlar om att våga!

Samordningsgruppen inom VVVV

genom Andreas Lindqvist, Ulf Norenius