Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hade Centerpartiet och Moderaterna fått bestämma hade kommunen inte fått F-6 på landsbygdsskolorna nästa höst, ingen förstärkning av Apelskolan och inga nya upptagningsområden i stadsområdet, skriver debattörerna. Bild: Stian Lysberg Solum

Framtid Falkenberg skapar F-6 skolor i hela kommunen istället för nya utredningar

Nu är det äntligen dags för handling.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”En mörk fläck över Falkenbergs skolpolitik

Återremiss och nya utredningar har kommit att bli oppositionens enda svar när det gäller utvecklingen av grundskolan i Falkenbergs kommun. Det finns ingen hejd på vad som kan utredas mer. Hade Centerpartiet och Moderaterna fått bestämma hade kommunen inte fått F-6 på landsbygdsskolorna nästa höst, ingen förstärkning av Apelskolan och inga nya upptagningsområden i stadsområdet. Centerpartiet och Moderaterna hade inte tagit några beslut alls, allt vi hade fått är mer byråkrati.

Vi prioriterar högstadiet på Apelskolan i Ullared som får fler elever och mer resurser när även alla barn i Vessigebro får gå där. Med ökade resurser får Apelskolan möjlighet att erbjuda fler valmöjligheter för eleverna, med t.ex. Tyska som språkval. Apelskolan har med denna förändring stora möjligheter att bli en av kommunens bästa skolor. Detta hade inte hänt med oppositionens politik, då hade vi fått vänta på en utredning till.

Landsbygdsskolorna i Fagered, Älvsered, Ätran, Okome, Ljungby, Långås, Glommen, Vessigebro och Slöinge kommer alla från nästa läsår ha utökats med årskurs sex. Skolorna får fler elever och de får stanna i den lilla nära skolan tills de får sitt första betyg. För att lyckas med detta investerar vi i mindre och större ombyggnader i alla skolor i hela kommunen. Vi väljer att satsa offensivt för att locka ännu fler barnfamiljer till inlandet. Vad Centerpartiet vill med landsbygdsskolorna vet vi inte. De föreslår bara återremiss och nya utredningar.

Införandet av F-6 gör också att eleverna i samtliga skolor i kommunen nu går i samma skola under årskurs 4-6 och därmed får sitt första betyg från ”mellanstadiet” och inte efter ett halvår med en ny lärare på en högstadieskola. Det kommer att ge en mer rättvis bedömning av kunskaperna, en jämlikare skola, och möjlighet till bättre resultat i årskurs sex.

Vi i Framtid Falkenberg genomför nu de största förändringarna i grundskolan på decennier. Efter åratal av utredningar och debatt är det dags för handling, inte ännu fler utredningar!

Per Svensson (S)

Lars Fagerström (L)

Georgia Ferris (KD)

Markus Jöngren (MP)