Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Persson (C) Bild: Annika Karlbom
Christian Persson (C) Bild: Annika Karlbom

Frågan om tillgänglighetsarenan handlar om platsen i sig

I Apelviken har strandskyddet upphävts med en ny detaljplan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar på ”Uteserveringar på stranden går bra - varför inte en tillgänglighetsarena?

Först vill jag säga att det är ett bra och viktigt projekt som DHR vill genomföra. Svaret på din fråga handlar helt enkelt om platsen i sig och strandskyddsregler. På platsen där DHR Västervåg vill bygga en tillgänglighetsarena råder utvidgat strandskydd. Det finns ett antal utvalda skäl som kan ge dispens men vi bedömde att inget av dem var applicerbart på ansökan.

Eftersom alla dispenser överprövas av Länsstyrelsen gjorde vi även bedömningen att en strandskyddsdispens därför skulle upphävas. Det handlade alltså inte om vår vilja eller att vi ville förbjuda någon att ha en aktiv fritid. Byggnadsnämnden är en myndighetsnämnd och oavsett vad vi ledamöter tycker och vill så finns det begränsningar i vad vi kan bevilja.

När det gäller jämförelsen med Apelviken så är skillnaden att där har strandskyddet upphävts genom en ny detaljplan. Det var dock inget som gjordes lättvindigt eller snabbt och enkelt. Processen tog drygt sju år från det första beslutet till den vann laga kraft. Förändringar nära havet kan vara svåra att få till och om en ny detaljplan på Getterön med det syftet ens skulle vara möjlig är svårt att svara på i dag.

Christian Persson (C)

Ordf. Byggnadsnämnden