Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På ”utvecklingens altare” offrar man den äldre bebyggelsen, för att bygga nytt och större, skriver insändarskribenten. Bild: Rebecka Kvint
På ”utvecklingens altare” offrar man den äldre bebyggelsen, för att bygga nytt och större, skriver insändarskribenten. Bild: Rebecka Kvint

Fortsatt överexploatering av innerstaden?

Förloraren är inte bara nuvarande hyresgäster utan också framtidens varbergare

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Vad händer i framtiden på Lilla Drottninggatan?

Jag har ingen aning om vem HP Hylander men jag vill tacka för dennes återkommande klartänkta och välformulerade insändare om hur det förhåller sig i staden Varberg avseende stadsplanering och bebyggelseutveckling (den satiriska, geniala ”Varbergsevangeliet 2:1 – 20”, julafton den 24 december,är fullständigt lysande! Läs den!). HP påvisar gång efter annan hur byggherrar och kommunen, det allmänna, går hand i hand för att förändra innerstaden, för att inte säga förvanska eller fördärva. På ”utvecklingens altare” offrar man den äldre bebyggelsen, för att bygga nytt och större. Hus från mitten av 1900-talet, i mycket gott tekniskt skick och avbetalda sedan länge, får stryka på foten för att ersättas av stora komplex i innerstadslägen där de inte hör hemma. Nöjda hyresgäster får maka på sig. Hyrorna höjs. Det ska ju löna sig att exploatera centralt!

Vilka gynnar detta? Derome mfl byggherrar, javisst. Och det är väl så, att kommunen vill ha fler invånare och därmed fler bostäder. Men måste det gå ut över befintlig, funktionsduglig bebyggelse i centrala och halvcentrala lägen? Förloraren är inte bara nuvarande hyresgäster och dagens varbergare utan också framtidens varbergare, dvs det handlar om vårt gemensamma kulturarv, vår historia!

Nu senast pekar HP Hylander på bebyggelsen på Lilla Drottninggatan. Och då är det det allmänägda och ”allmännyttiga” Varbergs Bostad som ger sig in i den spekulativa ruljangsen. Här krattar man i manegen för Derome att fortsatt exploatera i området. (För ett otroligt överpris köpte man en villa intill, naturligtvis för att överexploatera denna tomt). Hela ekvationen innebär att man först ska riva befintlig, väl fungerande bebyggelse, oftast från 1900-talets mitt.

Det är minst sagt sorgligt att det allmänägda Varbergs Bostad och dess ordförande Stefan Stenberg (C) nu deltar i denna utveckling. För vems nytta? Ja, inte är det av omsorg om en organisk och varsam utveckling av staden och dess bebyggelse.

Kort sagt tror jag mycket mer på HP Hylander än på Stefan Smedberg (C), som för övrigt verkade ha samma agenda som Byggnadsnämndens ordförande (minns gärna också den mentala härdsmältan Heijlska villan!) och det är min förhoppning att HP Hylander fortsatt klär av kejsaren dennes kläder!

Mats Folkesson

fd länsantikvarie