Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lorentsberg är ett av de nyare flerfamiljshusen i centrum. Bild: Annika Karlbom
Lorentsberg är ett av de nyare flerfamiljshusen i centrum. Bild: Annika Karlbom

Fortsätt bygga lägenheter inne i stan

Vem vill ha ett centrum med villor och stora trädgårdar mer är möjligen de som redan bor där?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Staden Varberg från förr till i dag

Vad jag förstår önskar Hylander och Ericsson att Varbergs stad för all framtid borde se ut som den planerades för över 80 år sedan. Gärna villor med stora tomter och eventuellt flerfamiljshus med då inte med mer än tre våningar. Dessutom bör bilarna parkeras på egna tomten (vilket förutsätter att det inte är flerfamiljshus) och gatorna på så sätt vara fria från bilar. Samt att det skall ges plats för djurliv, rekreation och växtlighet. Jag säger bara, Dream on!

Varbergs växer så det knakar. Det är mellan 15 och 20 års väntetid på lägenhet hos Varbergs Bostad i de attraktiva områdena. Attraktivast är mitt i stan, gärna en trea eller fyra med bra utsikt och billig hyra. Kön är lite mindre till hyresrätt i Kungsäter, Veddige och Tvååker. Men där finns å andra sidan gott om grönytor, djurliv och rekreationsområden så sälj huset och flytta dit. Husen där är några hundratusen billigare och tomterna stora med tanke på bilen. Så det blir säkert en slant över också att dryga ut pensionen med. Men nu är det en gång för alla så att de flesta som söker bostad i Varberg söker i just Varberg och inte i ytterområdena. Därmed inget ont sagt om kringsamhällena, vi bodde i Tvååker i 32 år med all grönska man kan önska sig och trivdes bra. Men varje ålder har sin tid.

I centrum av en stad skall det ligga flerfamiljshus. Om de är tre eller sju våningar spelar ingen större roll, nackspärr får man bara om man måste titta på taken. Själv bor jag i en hyresrätt på femte våningen och trivs alldeles utmärkt. Vi har utsikt från Nidingen till Falkenberg och all sol vi kan önska oss när den någon gång skiner. Vem vill ha ett centrum med villor och stora trädgårdar mer är möjligen de som redan bor där? Ett levande centrum är ett bebott centrum med butiker, restauranger och en och annan grönyta. Med möjlighet till fri parkering för de som kommer in från ytterområdena och de som har svårt för att röra sig längre sträckor. Med bra bussförbindelser och en station mitt i stan. Vill vi inte promenera har Varberg alldeles utmärkta busslinjer, vi kan ta oss till och från centrum i femtonminutersintervaller. Mera bråttom har vi inte.

Om ni sedan rör er en liten, liten bit från centrum kommer ni att upptäcka att det byggs för fullt överallt. Nya Sörse, Breared, Håsten, Göingegården, Träslöv, mm. Men, Varbergs centrum är attraktivt, både för nyinflyttade fortfarande produktiva och för hemvändande pensionärer. De mest eftertraktade lägenheterna byggs med gångavstånd till Torget. De gamla husen på Krabbes väg ersattes av riktigt fina nya, och både på Södra vägen och Rosenfredsgatan/Ringvägen har det byggts strålande fina hus. Så fortsätt att bygga lägenheter inne i stan, bevara de gamla hus som är värda att bevara, riv resten och bygg nytt och gärna både sex och sju våningar. Västerport kommer att bli ett rejält lyft för hela stan, jag bara väntar på att det skall komma igång.

Ingela Karlsson