Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ja till hemkörning av alkohol men motarbeta gårdsförsäljning. En logik som debattören ifrågasätter. Bild: Anna Svanberg
Ja till hemkörning av alkohol men motarbeta gårdsförsäljning. En logik som debattören ifrågasätter. Bild: Anna Svanberg

Folkhälsobluff av regeringspartierna

Att tillåta hemkörning av alkohol men inte gårdsförsäljning är inkonsekvent anser debattören.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Köp billig öl eller starksprit lådvis och få det hemkört av Systembolaget. Det är vad regeringen hellre prioriterar i sin folkhälsopolitik än ansvarsfull alkoholkonsumtion av exklusiva produkter från svensk gårdsförsäljning.

Nej, jag är inte emot att få mina varor hemkörda men jag tycker att det är både inkonsekvent och ett rätt konstigt beslut att ta av den socialdemokratiska regeringen som samtidigt motarbetar införandet av gårdsförsäljning efter riksdagens mycket tydliga beslut om detta. Regeringspartierna har tidigare använt argument om just folkhälsa och lättillgänglighet som motargument mot att införa gårdsförsäljningen.

Idag står hundratals företag redo att komma igång med gårdsförsäljning och det skulle gynna turism, företagande, jobb och tillväxt i hela landet. Att Systembolaget nu börjar med hemkörning är ett sätt att tillmötesgå kundens önskemål säger socialminister Lena Hallengren (S). Hon säger också att vi svenskar köper kläder och mat via nätet och får dem hemkörda så varför inte systembolagets produkter. I det har hon helt rätt. Men vad är det som säger att samme svensk är så oförmögen att göra ett ansvarsfullt köp av en relativt dyr produkt som någon av landets alla entreprenörer tillverkat. Entreprenörer som dessutom ofta finns utanför stadskärnorna och bidrar till en levande landsbygd.

Kan det vara så att socialdemokraternas monopolkramande och företagsfientliga politik lyser igenom allt mer? Systembolaget ska ges möjlighet att agera på lika villkor säger socialministern. Det innebär dock inte att svenska småproducenter och microbryggerier får möjlighet att agera på samma eller lika villkor då möjligheterna att komma in i systembolagets sortiment är väldigt litet för en liten producent.

Riksdagens har redan beslutat att införa gårdsförsäljning, varför dröjer regeringen nu med att införa den?

Lars Püss (M),

riksdagsledamot Halland

Vilshärad ska heta Villshärad Lars Püss. Bild: Jari Välitalo
Vilshärad ska heta Villshärad Lars Püss. Bild: Jari Välitalo