Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Valstugor. När ska HN:s ledarredaktion inse att människor faktiskt röstar på oss för att de gillar vår politik? undrar SD Varberg.  Bild: Rebecka Kvint
Valstugor. När ska HN:s ledarredaktion inse att människor faktiskt röstar på oss för att de gillar vår politik? undrar SD Varberg. Bild: Rebecka Kvint

Folk röstar på oss för vår politik

Vi i SD i Varberg känner inte igen oss i ledarredaktionens beskrivning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på Maria Haldestens ledare ”Sämre, men oförtjänt gott” (13/9).

Innan valet har HN upprepade gånger riktat kikarsiktet mot SD – inget fel med det, ledarskribenter är oftast politiska och ska driva opinion. Frågan är dock om Haldestens påhopp 13 september ändå inte gränsar till desperation? Visst har det varit en turbulent tid i distriktet, vilket inte är ovanligt i kraftigt växande organisationer, men de bilder som ritas upp av partiets skick draperas i oväntat mörka färger.

Läsaren får beskrivet ett parti i upplösning, lett av verklighetsfrämmande individer som har framröstats av missnöjesväljare med låg utbildning. Åkessons svärmor blandas in, en opartisk rektor uttrycker en odemokratisk åsikt och fram kommer en bild av ett parti som är dysfunktionellt.

Vi i SD Varberg känner oss inte alls ingen i denna beskrivning. Vi är det parti som har lagt flest motioner under mandatperioden, vidare har vi lämnat in budget, arbetat i nämnder, stått på massvis av torgmöten, hållit regelbundna medlemsmöten för våra snart 200 medlemmar, pratat med tusentals människor etc. Vi bryr oss inte heller om våra väljares utbildningsnivå – vår politik lockar väljare från alla samhällsskikt och bakgrunder och det implicita klassförakt som Haldesten antyder är ofint.

När trillar polletten ner? När ska HN:s ledarredaktion inse att människor faktiskt röstar på oss för att de gillar vår politik? Andra partier har kopierat stora delar av vår politik och härnäst på tur står skol– och energipolitiken (vilket kommer bli smärtsamt uppenbart efter att Ringhals 1 och 2 läggs ner).

Vi är ett socialkonservativt parti med välförankrad politik som nu till valet hade 25 personer på kommunvalsedeln. Det är ett styrkebesked och oavsett vilka som styr kommunföreningen 2022 kommer vi leverera verklighetsnära politik via duktiga lokala företrädare. Innan dess ska vi ånyo leverera motioner, träffa väljare, förmedla vår politik i nämnderna, lämna in budget etc. – ja allt det där som gjorde att vi växte i årets val. Det är ett löfte.

Sverigedemokraterna Varberg

Svar

från ledarredaktionen.

Sverigedemokraterna i Varberg och Halland har skakats av ett flertal uppslitande strider, avhopp och uteslutningar. Omfattningen är unik i svensk politik. Det mest uppseendeväckande var förstås när partiets lokale ledare i Varberg, Andreas Feymark, lämnade partiet till förmån för AFF/AFS. Och under mandatperioden har det exempelvis suttit en annan avhoppare på partiets gamla plats i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Ändå påstår sig SD Varberg inte känna igen sig i ledarsidans beskrivning. Det är antingen ignorant eller lögnaktigt.

Att forskares analyser av väljarmönster visar att Sverigedemokrater lockar kärnväljare bland lågutbildade på mindre orter är ett faktum, inte en åsikt. Självklart finns det skäl att fråga sig varför det ser ut så. Är dessa väljare mer invandringsfientliga, eller känner de sig mer utsatta? Väldigt mycket tyder på att det inte är SD:s politik i sig som lockar dem, utan att oron för jobb och framtiden har blivit en drivkraft till missnöjesröstning. Att plocka upp det är inte förakt. Analyser av väljarbeteenden är inte förakt. Det är att se människor.

Maria Haldesten

Pol red