Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s dag för solidaritet med det palestinska folket

Vi har mött många palestinier från Betlehem som aldrig fått tillstånd att besöka sin egen stad, östra Jerusalem.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Tisdagen den 29 november är det FN:s dag för solidaritet med det palestinska folket. De väntar fortfarande på att få återvända till sina forna hembyar. Men detta kan de glömma för det kommer inte att ske. På Västbanken ser vi att fler bosättningar breder ut sig på palestinsk mark och den 8 meter höga muren slingrar sig genom palestinska byar och separerar familjer från deras odlingsmarker. Vi har mött många palestinier från Betlehem som aldrig fått tillstånd att besöka sin egen stad, östra Jerusalem. Palestinska barn på Västbanken grips, ställs inför militärdomstol och döms för att de protesterar mot ockupationen. Många barn utsätts för förnedrande behandling under förhör och har inte möjlighet att ha föräldrar eller advokat närvarande vid förhören.

Nyligen hemkomna från en resa till Libanon kan vi konstatera att situationen för palestinier i Libanon är mer än förfärlig. De lever i trånga och överbefolkade flyktingläger allsedan flykten 1948. Libanon anser att de är gäster utan rätt att jobba i många yrken, inte att äga lägenhet. Libanon anser att de skall återvända till sina byar i dagens Israel. Detta kommer inte att hända. De palestinska barnen i Libanon har ingen framtidstro. De kommer med största sannolikhet att förbli statslösa och flyktingar. Men det finns ett litet hopp om en bättre tillvaro och det är Barn- och Ungdomscentret (CYC) i flyktinglägret Shatila, som stöttas ekonomiskt av svenska familjer. Där får de leka, läxhjälp och ha andra aktiviteter.

Alla statslösa palestinier måste få rätt att leva i frihet och under värdiga förhållanden. Det är inte rimligt att de skall leva som statslösa flyktingar helt utan grundläggande mänskliga rättigheter.

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

humanjurister