Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kerstin Rosell (S) och Andreas Engebrethsen (S). Bild: Ola Folkesson

Flera fördelar med kyld mat

Problem med isolering och ensamhet ska inte lösas genom några minuters leverans av mat.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "De äldre bör behandlas med mer respekt!"

Uppdraget till socialförvaltningen att se över matleveranserna togs i december 2018 och kan knappast ha kommit som en överraskning för C.

Vi har alla sedan dess haft möjlighet att ta del av fakta, utredningar och undersökningar genom egna efterforskningar och samtal med äldre.

Förvaltningen har utfört sitt uppdrag väl och har bland annat jämfört med övriga kommuner och tagit del av brukarundersökningar som visar på att äldre som får kyld mat levererad till sig i stort är mer nöjda med maten.

Förutom omvärldsanalyser har man använt kostkonsulent, enhetscheferna inom hemtjänsten, Kommunala pensionärsrådet, biståndsenheten samt ekonomer som remissinstanser.

Det var väntat, och fullt förståeligt, att C skulle se möjligheten att framstå som värnare om våra äldre och säga nej till förslaget. Sitter man i opposition så är det naturligt att opponera sig.

Men politiker måste våga göra förbättringar och förändringar trots att det inte alltid är så populärt inledningsvis. Det är att ta ansvar på riktigt.

Med kyld mat erbjuds ett större utbud av olika rätter att välja mellan som man kan äta när man själv önskar. Den kylda maten behåller näringsämnena bättre än den varma och risken för bakterietillväxt minimeras.

Personalen får möjlighet att ägna sig åt omsorg istället för dagliga leveranser som både är negativa ur ett arbetsmiljöperspektiv som för miljön och klimatet.

C eftersträvar en helhetssyn vilket är bra. Det gör vi alla. C vet också precis som vi andra att matdistributionen är en del av helhetsöversynen. Målet med översynen är vi förhoppningsvis överens om. Att ge en så bra äldreomsorg vi kan utifrån de förutsättningar vi har. För våra äldre, för vår personal och för vår miljö.

Problem med isolering och ensamhet är allvarligt och ska inte lösas genom några minuters leverans av mat utan förslagsvis med fler mötesplatser och seniorkvarter, ledsagning och förebyggande insatser för att motverka psykisk ohälsa.

Detta beslut öppnar upp dörrar för verkliga lösningar och en bättre äldreomsorg i Falkenberg.

Kerstin Rosell (S)

ordförande socialnämnden Falkenberg

Andreas Engebrethsen (S)

1:e vice ordförande socialnämnden Falkenberg i Framtid Falkenbergs socialnämndsgrupp