Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

UF-programmet är ett sätt att uppmuntra och tillvarata talang samtidigt som det ger en möjlighet att efter studierna skapa en försörjning för sig själv – och i bästa fall även för andra, skriver Jörgen Warborn (M) och Elisabet Babic (M). Bild: Annika Karlbom
UF-programmet är ett sätt att uppmuntra och tillvarata talang samtidigt som det ger en möjlighet att efter studierna skapa en försörjning för sig själv – och i bästa fall även för andra, skriver Jörgen Warborn (M) och Elisabet Babic (M). Bild: Annika Karlbom

Fler unga hallänningar ska bli jobbskapare

Coronapandemin har slagit särskilt hårt mot branscherna som domineras av unga och mot den bakgrunden är det extra angeläget att hitta nya sätt att ge den viktiga inträdesbiljetten till arbetslivet, skriver Jörgen Warborn (M) och Elisabet Babic (M).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svensk skola är inte anpassad för den moderna arbetsmarknaden. Den är utformad för att förbereda inför ett arbetsliv som anställd, men tyvärr är det alldeles för sällan som eleverna inspireras och rustas för att bli företagare och innovatörer. Avsaknaden av ett tidigt fokus på entreprenörskap gör att många aldrig får upp ögonen för möjligheten att starta eget – och andra upplever tröskeln till att starta företag som väldigt hög. Detta måste förändras om alla unga ska kunna komma till sin rätt på arbetsmarknaden.

Svenska ungdomar ska inte bara förberedas på att söka jobb, utan också för att skapa jobb. Det ska bli lika självklart att starta eget som att ta en anställning. Alla ungdomar borde därför erbjudas möjlighet att prova på att starta och driva sitt eget företag genom Ung Företagsamhet-programmet (UF). Tusentals gymnasieelever har genom UF fått prova på att utveckla egna affärsidéer, starta företag och få ett smakprov på livet som egenföretagare. Det är en fantastisk skola för unga människor.

UF-programmet är ett sätt att uppmuntra och tillvarata talang samtidigt som det ger en möjlighet att efter studierna skapa en försörjning för sig själv – och i bästa fall även för andra. Vi moderater ser stora fördelar med att erbjuda UF-programmet så tidigt som möjligt och menar att Ung Företagsamhet borde erbjudas redan i grundskolan.

Coronapandemin har slagit särskilt hårt mot branscherna som domineras av unga och mot den bakgrunden är det extra angeläget att hitta nya sätt att ge den viktiga inträdesbiljetten till arbetslivet. Möjligheterna senare i livet styrs till stor del av starten man får som ung och med den tuffa arbetsmarknad som ofta väntar behöver vi slipa ned trösklarna och skapa fler vägar till egen försörjning.

Vi vill att alla elever i Halland ska erbjudas möjligheten att bli UF-företagare under sin skolgång. Det bör bli obligatoriskt för alla gymnasieprogram att erbjuda UF och alla grundskolor ska ges verktyg och uppmuntran att tidigt väva in entreprenörskap i undervisningen.

Vi moderater älskar företagsamhet – och framförallt när unga tar det modiga steget att starta eget. Alla kan förstås inte bli egenföretagare, men samhället kommer gå miste om många nya affärsidéer, jobb och försäljningssuccéer om inte fler får prova sina vingar. Företagen är nämligen grunden för hela samhällets välstånd och därför måste vi kratta manegen tidigt för de som ska driva dem imorgon.

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker från Halland

Elisabet Babic (M)

1:e vice ordförande i Region Hallands tillväxtutskott