Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Fick nej till bidrag för Funkisfestivalen

Ge Fantastiska underhållningsbandet rätt förutsättningar!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

FUB har många verksamheter och ett av det mest kända är Fantastiska underhållningsbandet. Bandet startade redan 1989, de firar alltså 30 år i år.

Bandet är viktigt för medlemmarna då de kommer ut och träffas en gång i veckan. Men ännu viktigare är att de krossar fördomar som finns om funktionsnedsatta.

När jag träffade bandet vid en av deras repetitioner läste Linda Larsson, ordförande för FUB´s Inre ringen, upp ett svar de fått från kommunen angående bidrag till bandets deltagande i Funkisfestivalen (Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS). Avgiften är på 50 000 kronor, en ganska stor summa för en förening men i kommunens kassa tror jag knappt det skulle märkas. Svaret var negativt men deltagarna lät sig inte nedslås. Nu skulle de försöka påverka politikerna att ändra sig och att det även finns en möjlighet att söka sponsring.

Som vi ofta får läsa idag, och som vi i FUB får vittnesmål om, dras det ner på de svagaste i samhället och denna grupp är inget undantag. Visst vore det fint om Varbergs kommun kunde vända den trenden och stötta bandets verksamhet.

Bandet har de senaste åren dragit in 800 000 kronor till Musikhjälpen, de gör alltså nytta på flera plan. Även i år är de med i Musikhjälpen och har fått en flygande start genom att Calle Karlsson, musiker och ledare, skänker allt överskott från en konsert till Musikhjälpen, vilket redan inbringat 30 000 kronor! Bara detta borde göra kommunen så stolt över bandet att de inte tvekar att ge bidrag till Funkisfestivalen.

En sak stod helt klart för mig efter att ha träffat bandet och det är att Fantastiska underhållningsbandet behövs – för allas rätt till ett bra liv!

Maria Johansson

kanslist FUB Varberg