Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JENNY INGEMARSSON
Bild: JENNY INGEMARSSON

Fel tid för nedskärningar i äldreomsorgen

Undersköterskor: Trygghetsteamet blir underbemannat och beroende av timvikarier.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Socialnämnden i Falkenbergs kommun tog i våras ett beslut om ett återtagande av Räddningstjänstens trygghetsteam. Man räknar med att spara cirka 3-5 miljoner kronor. Enkelt förklarat så kommer detta i praktiken innebära en delvis avveckling av Trygghetsteamets dagverksamhet vilket naturligtvis leder till neddragningar av Trygghetsteamets dagpersonal. Man har bestämt att Trygghetsteamet på dagen bara ska svara på larm i centrum och att gruppen endast ska bestå av sex fast anställda. Sålunda är gruppen redan från start underbemannad och beroende av timvikarier varje helg för att klara bemanning och uppdrag. Larmen i norr och söder samt inland ska en redan hårt belastad hemtjänst svara på själva.

I pandemins spår där vi alla uppmärksammats på bristerna i äldreomsorgen, bland annat det höga användandet av timvikarier och underbemanning tar alltså socialnämnden ett beslut om nedskärningar i just äldreomsorgen. Statusen på undersköterskeyrket är rekordlågt och rekryteringen av kompetent och utbildad personal är i det närmsta en katastrof vilket vi tror de flesta som jobbar inom kommunens äldreomsorg kan vittna om. Att trots detta välja att göra besparingar är både smaklöst och nedvärderande för alla oss undersköterskor och kommer definitivt inte göra Falkenbergs kommun till en mer attraktiv arbetsgivare.

Slutligen ett tips! Se på bland annat Helsingborgs, Kramfors och Härnösands kommuner hur de utvecklat sin hemtjänst och ökat statusen för undersköterskorna.

Undersköterskorna i Trygghetsteamets dagpersonal