Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna motsatte sig beslutet att höja BB-avgifterna. Bild: Bengt Nilsson
Sverigedemokraterna motsatte sig beslutet att höja BB-avgifterna. Bild: Bengt Nilsson

Fel att höja BB-avgifterna

Klyftorna i samhället kommer öka när avgiften höjs, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I och med beslutet taget i Regionfullmäktige 19/6, så höjs nu BB-avgifterna till det dubbla. Det här är något som vi i Sverigedemokraterna kraftigt motsätter oss. Tyvärr nådde vår vädjan inte fram till övriga politiker.

Tänk er in i en situation där det blir en svår förlossning, mamman genomgår ett akut kejsarsnitt och kan efteråt varken resa sig själv eller gå på toaletten. Barnet är medtaget och behöver stanna kvar på sjukhuset. Men familjen har i och med den höjda BB-avgiften inte råd med att pappan ska stanna kvar. Mamman behöver fortfarande hjälp men får nu försöka klara sig själv. Föräldrar på plats underlättar även för personalen som redan har en stressig vardag, då de kan hjälpa till med barnet.

Barnet ska ha rätt till båda sina föräldrar i den mån som det är möjligt. Hur väl rimmar detta med allt prat om jämlikhet? Eller går jämlikhet enbart på det ena hållet? Den 1 Januari 2020 blir barnkonventionen lag, då ska barnens perspektiv vägas in i alla beslut som vi fattar. Är den höjda BB avgiften det bästa utifrån barnens perspektiv?

Kanske är det så att övriga politiker vet om att föräldrarna kommer betala ändå, även om man egentligen inte har råd, och att detta i sin tur kommer ge mer medel i kassan. Oavsett är detta ett beslut som kommer slå hårdast mot de som genomgår en svår förlossning och där barnet kräver vård på sjukhus. Lägg därtill att om du har barn sedan tidigare så är även den avgiften höjd. I slutändan blir det barnen som blir lidande. Låt BB-avgiften vara.

Vi betalar redan väldigt hög skatt och nu ska allting ha höga avgifter utöver det. Klyftorna i samhället kommer att öka ännu mer.

Stina Isaksson SD

Ledamot Regionfullmäktige Halland