Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Under året har nya aktiviteter godkänts som friskvård. Bland annat gäller det att man kan använda bidraget till olika motionslopp, skriver insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Under året har nya aktiviteter godkänts som friskvård. Bland annat gäller det att man kan använda bidraget till olika motionslopp, skriver insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Falkenbergs kommun utestänger lokala småföretagare

Vem vinner på det här?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Falkenbergs (och Varbergs) kommuner använder sedan ett par år tillbaka Epassi, ett privat företag, för att administrera kommunanställdas friskvårdsbidrag. Epassi tar ut en egenavgift av anordnaren av aktiviteten som den anställde vill använda. Alla aktörer har inte råd att betala den här avgiften, alla vill det heller inte. Det finns dessutom fler företag som sköter den här typen av administration, vilket gör att de flesta troligen inte vill ansluta sig till flera. Vissa småföretagare har valt att lägga på 5 eller 10 procent på priset om man använder Epassi, för att slippa den extra kostnaden. Det är alltså det privata företaget Epassi som får de extra pengarna.

Under året har nya aktiviteter godkänts som friskvård. Bland annat gäller det att man kan använda bidraget till olika motionslopp. För kommunanställdas del gäller det bara om arrangören ansluter sig till Epassi, vilket de flesta inte gjort, då de redan är anslutna till några av de större administratörerna.

På många arbetsplatser kan man välja att använda sitt friskvårdsbidrag genom det privata administatörsföretaget, eller göra det lite krångligare för sig genom att betala själv, ligga ute med pengar, lämna kvitto till arbetsgivaren och sen få tillbaka pengar. På det sättet kan man välja att använda sitt friskvårdsbidrag var som helst. Man kan gynna lokala företag och föreningar eller man kan anmäla sig till vilka motionslopp man vill. Eller så kan man göra det enkelt för sig och välja en aktör som är ansluten.

I Falkenbergs kommun kan man inte göra så. Här måste vi välja bland de aktörer som är anslutna. De större gymkedjorna är det, några mindre företag också, men de flesta är det inte.

I år då vi inte bör hålla till inomhus på gym eller badanläggningar, har många inte hittat någonting att använda sitt friskvårdsbidrag till. Troligen sitter fler still på grund av det eftersom alternativen är få.

Vem vinner då på det här? Arbetstagare? Nej. Lokala aktörer? Nej. Kommunen? Tveksamt. Epassi? Ja, de är nog tyvärr de enda vinnarna.

Friskvård för alla