Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På 10-talet med minskande kärnkraft ökade elöverskottet till 148 TWh under decenniet, skriver insändarskribenten. Bild: Håkan Johansson
På 10-talet med minskande kärnkraft ökade elöverskottet till 148 TWh under decenniet, skriver insändarskribenten. Bild: Håkan Johansson

Fakta i energidebatten är bättre än mytbildning

Sanningen är att Sverige aldrig varit så fossiloberoende som det senaste decenniet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Klarar vi av en extra kall vinter i år?" och ”Elbrist trots elöverskott

I två olika insändare 29/12 sjunger företrädare för L och KD kärnkraftens lov. Det har de rätt att göra men det är beklämmande att de i vissa stycken slirar på sanningen eller undanhåller oss väsentlig fakta. I båda insändarna tas Tyskland som ett varnande exempel på hur en avveckling av kärnkraft påverkar. Man menar att det ger höga priser och kolberoende mm. Tyskland använder kol men sanningen är också att i Tyskland har de förnyelsebara energikällorna varit på stark frammarsch. Man ligger nu före sin plan att 2025 ha 40-45% förnybar elproduktion. Redan i år ser det ut att hamna på 46%. Vad det gäller kolberoendet så har användningen av kol minskat från 230 TWh år 2010 till 118 TWh år 2020, en minskning med 49% på 10 år!

Vad det gäller prisbilden så ligger “Day ahead”-priset för 2021 på 97 € / MWh vilket kan jämföras med ca 81 € / MWh för SE4. Det intressanta är dock att Frankrike som har världens högsta andel kärnkraft i sin elproduktion ligger ännu högre i pris än Tyskland, 109 € / MWh. Där spricker alltså myten om att bara man har “megamycket” kärnkraft så blir det billig el.

I ena insändaren hävdas att vi i brist på så kallad stabiliseringskraft tvingas välja import av fossilel från Europa. Sanningen är den att Sverige aldrig varit så fossiloberoende som det senaste decenniet. Under kärnkraftens “guldålder” på 90-talet hade Sverige ett minimalt elöverskott, 23 TWh på 10 år. På 00-talet hade vi faktiskt en elbrist vilket ledde till en nettoelimport på 16 TWh under decenniet. Var det någon som märkte av den “katastrofen”? På 10-talet med minskande kärnkraft ökade elöverskottet till 148 TWh under decenniet. Rekordåret blev 2019 med 26 TWh nettoexport. Och 2020 blev överskottet hela 25 TWh trots att kärnkraftsproduktionen störtdök med minus 17 TWh. Även i år blir överskottet mycket stort, drygt 25 TWh. Och Karlshamnsverket har ännu bara körts för att något späda på vår elexport till våra grannländer, inte pga inhemska behov!

Fakta i debatten är bättre än myt!

Glenn Wahle