Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Facebookgruppen som kritiserar coronastrategin handlar om yttrandefrihet

Har jag vaknat upp i Kina?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I det Löfvenska Sverige kan inte vetenskapsmän, forskare och sakkunniga läkare längre säga sin mening utan att bli föremål för trakasserier och svartmålning av statliga Sveriges Radio.

Facebookgruppen MEWAS, som i media kallas för dold, anses nu vara ett hot mot demokratin.

Det är en privat grupp på facebookgrupp som det går bra att ansöka om inträde i, det finns många sådana privata grupper. MEWAS samlar forskare, läkare och andra sakkunniga. Samtliga ingående i gruppen är kritiska mot Löfvens coronastrategi, man anser att Sverige har misslyckats och att Folkhälsomyndigheten notoriskt vägrat att lyssna på kollegor som har andra åsikter än de själva. Och mot bakgrund av att tre av fyra döda i Norden är svenska så kanske inte deras åsikt är helt uppåt väggarna, 16 000 döda i Norden – 12 000 av dem i Sverige. MEWAS består av sansade människor som har belägg för sina åsikter, till skillnad från de många facebookgrupper som samlar både rasister och nazister.

Det allvarliga i detta är medias reaktion. Vetenskapsradion sänder ett ihopslängt program som låter påskina att gruppen är ett hot mot Sverigebilden. Vad är det för en bild kan man undra? Epidemiologen Emma Frans skriver i en krönika att facebookgruppen är ett hot mot demokratin.

Vad ligger bakom denna attack mot yttrandefriheten? Är Coronakommissionen så lättlurad? Tror jag inte. Är svenska folket så lättlurat? Ja, en del kanske är det och det är bekymmersamt.

Många facebookbelackare får nu vatten på sin kvarn och dessutom fel fokus.

Det handlar väldigt lite om facebook. Det handlar om yttrandefrihet och rätten att säga sin mening utan att bli utsatt för hot och trakasserier. Det handlar om att man måste kunna kritisera en regim som valt en unik strategi för att bekämpa ett okänt dödligt virus. En strategi som av många sakkunniga anses förkastlig.

Li Hillker