Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fageredsskolan.

F-6 skolor kan bidra till utveckling i hela kommunen

Vi är alla lantisar skriver Socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Falkenberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vårt förslag till långsiktig skolorganisation innebär att skolorna i Årstad, Okome, Fagered och Älvsered utökas till F-6-skolor och att barnen får gå där fram till sitt tolfte år då de också får sina första betyg. De blågröna partiernas förslag är att barnen i de här bygderna ska bussas till skolor i Ullared eller Heberg från tio års ålder. Det är tydligt att vårt förslag innebär en betydligt bättre kommunal service för landsbygden i framtiden än C, M, L, KD och MP:s förslag. 

Det finns inga stora skillnader mellan människorna på landsbygden och i staden i vår kommun. Den förenklade debatt om land och stad som så ofta kommer fram i kommunpolitiken är fördummande och kontraproduktiv. Sanningen är att vi alla är lantisar. Iallafall ur ett storstadsperspektiv...
Det som skiljer mellan landsbygdsbor och stadsbor i vår kommun är inte människornas önskemål och drömmar utan förutsättningarna i vardagen. Vi kommer aldrig att kunna ändra på kommunens geografi. Det kommer alltid vara mer glesbefolkat i inlandet än vid kusten. Det kommer ta längre tid att ta sig till mataffären och postombudet. Avstånden mellan samhällena finns där precis som naturvärdena och de unika företagen och människorna. Vi socialdemokrater kommer aldrig tillåta att kommunens organisation enbart anpassas utifrån förutsättningarna på den mindre del av landytan som finns väster om E6. Det är inte bara trångsynt, det är också dömt att misslyckas för det är inte så vår kommun ser ut. Vi lever i en landsbygdskommun och måste anpassa den kommunala servicens utseende efter det.
Oavsett hur mycket centraliseringsivrare vrider och vänder på argumenten för större enheter i de största orterna kommer alltid den geografiska ytan finnas kvar. Falkenbergs kommun sträcker sig till Älvsered, Fagered och Årstad oavsett hur mycket dessa bygder dräneras på service. Där kommer alltid att finnas medborgare som vi har ansvar för. Låt oss då utveckla varje del av kommunen utifrån sina förutsättningar istället för att avveckla. Hela kommunen tjänar på att hela kommunen utvecklas istället för att avfolkas.

I tider när befolkningen växer i hela kommunen och antalet födda barn är all time high ska vi varken lägga ned skolor eller förbereda nedläggning genom förminskning som de grönblå har föreslagit.
Låt oss istället ge Årstad, Okome, Fagered och Älvsered en rejäl chans att utvecklas genom att utveckla deras F-5 skolor till F-6-skolor. Kommunen går då före och visar framtidstro med ökad kommunal service istället för att minska den kommunala servicen. Det finns ingen anledning till att skolor ska se likadana ut i hela kommunen när de olika kommundelarna har så skilda förutsättningar. Det byggs inte tunnelbana i alla svenska kommuner bara för att det finns i huvudstaden!
Vi socialdemokrater står eniga fast vid vårt förslag till grundskoleorganisation och kommer att slåss för att det blir verklighet när frågan så småningom kommer till Kommunfullmäktige. Vi hoppas att de folkvalda i C, M, L, KD och MP tänker om och ser att det finns en ljus framtid även öster om E6:an.
Socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Falkenberg