Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att få folk att göra karriär i dag inom kommun, stat och politik, så behövs människor som är mindre känsliga för att ta obekväma beslut.  Bild: isabell Höjman/TT
För att få folk att göra karriär i dag inom kommun, stat och politik, så behövs människor som är mindre känsliga för att ta obekväma beslut. Bild: isabell Höjman/TT

Förväntade höga löner till toppcheferna

Nästan alla kan göra ett ”smutsigt” jobb om de får lite mer betalt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till ”Utsliten fd omsorgsarbetare

Höga löneskillnader kan uppfattas som stötande men är en nödvändig drivkraft i dagens ekonomiska system. För att motivera människor att utföra uppdrag och arbeten som kan se ut att påverka andra människors liv negativt, så behövs troligen den här drivkraften. Nästan alla kan göra ett ”smutsigt” jobb om de får lite mer betalt, eller?

Många ser nu hur det kapitalistiska samhället drabbar dem negativt och kan antyda en dagordning som liknar korruption. Så är det givetvis inte, eftersom det ekonomiska systemet är menat att fungera så här. Konkurrens och utslagning ingår i spelets regler.

Det är en fri marknad i dag, med nästan helt fria regler. För att få folk att göra karriär i dag inom kommun, stat och politik, så behövs människor som är mindre känsliga för att ta obekväma beslut. En stor summa pengar får de flesta att börja förändra sitt liv till den grad att de blir känslomässigt fartblinda och tror att de är mer värda. De uppfattar sig som om de är på väg mot en överklass. Så är det givetvis inte då de aldrig kommer i närheten av överklassen. Några kanske klättrar till den politiska överklassen, men de flesta kommer att fortsätta att utföra uppdrag åt dem som verkligen tillhör överklassen. Klassamhället är inte över än. I dag finns framförallt två tydliga klasser. Alla vi som arbetar för en vanlig lön, oavsett summan. Sen finns de som jobbar inom politiken, staten och kommuner. Det är den politiska överklassen, i olika rangordning.

För att locka människor att jobba i den politiska överklassen används våra skattepengar generöst, till deras löner och förmåner.

Några växande klyftor bland arbetarklass och den politiska klassen tror jag inte vi behöver oroa oss för. Det som verkligen har betydelse och har pågått sedan efterkrigstid, är att de multinationella bolagen blir rikare och mäktigare. Men det är ett annat och mycket större problem med de monetära systemet.

Robert Sjunnesson