Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förtätningen – den enda fråga där din röst gör skillnad!

Jag har frågat politikerna var de står.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I många frågor är Varbergs politiker överens och det spelar inte så stor roll vem du röstar på. Det skiljer några miljoner hit och dit i budgeten, men i stort märker vi ingen skillnad.

Men när det gäller förtätningen kommer din röst i kommunalvalet betyda fortsatt förtätning i nuvarande omfattning, eller en anständig förtätning där du inte riskerar att få ett 6- eller 8-våningshus som granne, eller tvingas lämna en billig hyresrätt där du bott i 30 år.

I stort vet jag ju vad företrädarna för de politiska partierna tycker, efter hur de agerat i byggnadsnämnd och kommunstyrelse, alltså de som i praktiken bestämmer hur det ska byggas och rivas i Varberg, men jag har ändå skickat ut följande påstående att ta ställning till:

"Vårt parti tycker att den förtätning som genomförts och genomförs i Varberg är bra vad gäller omfattning, höjder och utformning. De konsekvenser som förtätningen leder till vad gäller omflyttning av hyresgäster, höga bostadspriser, påverkan för grannfastigheter och förändrad stadsbild är acceptabla."

Följande partier vill ha en annan förtätningspolitik än den som nu förs, m a o en förtätning där billiga hyresrätter inte rivs och ersätts med dyra bostadsrätter och där inte 6-våningshus byggs i villakvarter utan hänsyn till grannarna:

Liberalerna, som dessutom vill ha en medborgardialog om hur Varberg ska se ut innan man förtätar vidare.

Kristdemokraterna

SPI – välfärden

Vänsterpartiet

Kommunistiska partiet

Moderaterna och Centerpartiet har inte svarat, men har i praktisk handling visat var man står. Många partier är splittrade i frågan och kanske framförallt Socialdemokraterna, men i kommunstyrelsen och i byggnadsnämnden har S visat att man är för den förtätningspolitik som förts. Så vill du försäkra dig om att inte få din boendesituation fullständigt förändrad ska du inte rösta på:

Moderaterna

Centerpartiet

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Har du redan förtidsröstat kan du ändra din röst på valdagen.

HP Hylander