Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt Hästhagabergen få förbli ett orört natur- och rekreationsområde, tycker insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom
Låt Hästhagabergen få förbli ett orört natur- och rekreationsområde, tycker insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Förtätning in absurdum

Bygghysterin lämnar sunt förnuft därhän.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Kommunen pekar ut platser för nya bostäder

Nu får det väl ändå vara nog! Att man river gamla dåliga hus för att bygga nytt har jag som byggare stor förståelse för. Att man, till varje pris, ska förtäta bebyggelsen i centrala Varberg är dock mer svårbegripligt. Under ganska många år har vi tvingats bevittna formidabla övergrepp på kringliggande bebyggelse. Ett av de värsta exemplen är väl den nyligen uppförda fastigheten på gamla Möbellagrets tomt. Tyvärr finns det väldigt många fler. Den bygghysteri som för tillfället råder verkar resultera i att sunt förnuft lämnas därhän. Det verkar ha blivit en tävlan om vem som är bäst på att blockera både utsikt och solljus för sina grannar.

Att ersätta befintlig bebyggelse med ny är en sak, men att bebygga gammal känslig kulturmark, för att få in fler bostäder i centralorten, kan nog i de flesta fall betecknas som ren våldtäkt. När man tillåter så drastiska förändringar som skett i Varberg, måste man väl ändå sansa sig och lämna en del åt kommande generationer att ta ställning till. Jag har stor förståelse att det kan vara kul att vara med och ratta utvecklingen, men som sagt, tyvärr kan det lätt urarta.

Hästhagabergen kommer nu och i all framtid att vara åtråvärt område för byggare och fastighetsägare. Från tid annan har det funnits planer på att bebygga en del av denna heliga mark. Politiker är i allmänhet dock inte helkorkade och därför har det stannat vid en idé. Så länge vi kan hålla oss med politiker med integritet är det heller ingen risk att det blir verklighet. Tyvärr ser man dock emellanåt att folkvalda utsatts för både vänskaps- och ekonomisk korruption och då kan de mest egendomliga saker inträffa. Nej, sånt snusk tror jag dessbättre att våra politiker kan stå emot och därför känner jag mig trygg i att Hästhagabergen i all framtid får förbli ett orört natur- och rekreationsområde.

Bengt Bengtsson