Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggandet av insatslägenheter med storstadspriser måste också upphöra. Bild: Rebecka Kvint
Byggandet av insatslägenheter med storstadspriser måste också upphöra. Bild: Rebecka Kvint

Förtätning, förfulning eller levande landsbygd?

Alla fria ytor och lufthål skall tydligen täppas igen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det pågår nu en diskussion om förtätning av innerstaden och alla partier tycks i varierande grad vara överens om detta. Dock inte vi i (K). Vi säger helt nej till ytterligare förtätning. Förfulningen av staden måste upphöra. Det verkar som om alla byggherrar är allergiska mot gräsmattor. Alla fria ytor och lufthål skall tydligen täppas igen. Men det måste också bli ett slut på rivandet av billiga hyresrätter som ersätts med jättedyra. Byggandet av insatslägenheter med storstadspriser måste också upphöra. Gamla fina hus skall istället bevaras. Annars går Varbergs själ förlorad. Byggandet måste ske i stadens ytterområden, men framförallt på landsbygden.

Alla känner till problematiken med att butiker, skolor och service försämras eller försvinner helt på landsbygden. Befolkningsunderlaget är för litet. Den så kallade dubbla markanvisningen som de övriga partierna är så entusiastiska över, fungerar inte. Var har t ex Magnus Andersson byggt utanför innerstaden?

Det går inte att låta "marknaden" sköta saken. Byggherrar planerar inte för folk eller miljö, de planerar endast för den egna vinsten. Det är istället kommunen som skall ta initiativet. Vi har länge drivit frågan att avbolagisera Varbergs Bostads AB och göra om till ett kommunalt verk. För att komma bort från det lagstadgade vinstkravet. Därtill skall en egen kommunal byggdivision skapas. Till detta måste kommunen ha en egen plan för utbyggnad. Det är den planen vi i K nu tar initiativet till.

Bygg fortsättningsvis hyresrätter i alla de 18 tätorterna utanför stadsgränsen. Kombinera detta med vårt förslag om avgiftsfri kollektivtrafik för alla med täta avgångar efter behov i hela kommunen. Då minskar vi avståndet mellan stad och land.

Med ökat befolkningsunderlag i de 18 tätorterna utanför stan, kan skola, dagis och matbutiker frodas. Idrottsklubbar slipper slås ihop eller läggas ner. Kaféer och kulturinrättningar skapas. Men tas inte värdefull åkermark i anspråk?

All byggnation är ett ingrepp i miljön. Men problemet är inte att t ex åkermark tas i anspråk, utan snarare att det råder brist på lantbrukare som det gör redan i dag. Och de blir hela tiden färre!

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer", slog nyligen ner som en bomb i våra brevlådor. Krisberedskapen har även den nu privatiseras till individnivå och var och en får klara sig själv genom att bunkra upp. Samhället frånkänner sig sitt ansvar.

Allt detta hänger ihop med vårt förslag. För hur skall den lilla matvarubutiken på landsbygden klara sig om alla åker in och storhandlar i lågprisvaruhusen och köper billig mat som transporterats genom många länder och där det är oklart hur den är besprutad eller vilka kemikalier den innehåller? Jo, genom kvalitet, närodlad, ekologiskt och giftfritt. Lantbrukare, odlare, slakterier och mejerier levererar till närområdet.

Förtätning, landsbygd, kollektivtrafik, självförsörjning. Allt hänger ihop. Låt oss börja denna långa resa genom att helt säga nej till förtätning av innerstaden, bygg hyresrätterna i de 18 tätorterna och inför avgiftsfri kollektivtrafik. Med vårt förslag skulle Varberg ha fog för att kalla sig för Västsveriges kreativa mittpunkt.

Bengt Johansson (K)

Ulla Ohlsson (K)

Ingemar Ericsson (K)

Jenneli Pedersen (K)

Tomas Dahl (K)

Kommunistiska Partiet

Varberg