Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bebyggelse på upp till sex våningar är tänkt att släppas fram i planen för kvarteret Snidaren. Bild: Rebecka Kvint

Förtäta, inte förkväva!

Fullmäktige borde sätt ner foten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den 18 december ska kommunfullmäktige i Varberg ta ställning till detaljplanen för kv. Snidaren 1,13,14 och 15. Ärendet har förts upp från kommunstyrelsen till den högsta politiska nivån eftersom oenigheten är stor. Här utmanas nämligen den gällande förtätningsstrategin.

Planen avser västra delen av kvarteret utmed Sveagatan/Träslövsvägen oh Snidaregatan. Det är tänkt att släppa fram bebyggelse på upp till sex våningar, vilket naturligtvis blir förödande för Tranelyckan , för Bexellska stugan och för stadskärnan med den skala som råder där. Vi får här ännu mer av storstadsmassiv som Lorensberg och Malmgatan. Finns det ingen med känsla för hur en stad ska utvecklas organiskt, med hänsyn till stadens historia och skala, som kan stoppa framfarten? Ett stadsbyggnadsprogram är ju under arbete. Invänta dess rekommendationer!

Fullmäktige borde sätta ner foten här.

Ett parti har reserverat sig i ks för max fyra våningar. Redan det är mycket men ändå en tänkbar kompromiss när man ska förtäta. Förtäta kan man huvudsakligen göra längre ut, utanför Västkustvägen. Och inte bara på höjden. Det vi ser i Varberg nu är ren förtätningshets. Det upplevs av *Varbergsborna som att man förkväver innerstaden. Det är perspektivlöst. Man har bara lyssnat på det ekonomiska örat.

Tranelyckan är ett tidstypiskt villaområde med kulturhistoriskt värde. I förtätningsstrategin anges att man ska hänsyn till den omgivande miljön när man exploaterar. Det gör man sannerligen inte i detta fall.

Att frågan nu förts upp till fullmäktige, som en gång välsignat förtätningsdokumentet, tyder på att byxångesten brett ut sig.

Styrelsen för Hembygdsföreningen Gamla Varberg