Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målet är att en säker och bra cykelförbindelse ska stå klar när den nya stationen öppnar i Väröbacka, skriver insändrskribenterna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Målet är att en säker och bra cykelförbindelse ska stå klar när den nya stationen öppnar i Väröbacka, skriver insändrskribenterna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Första steget mot cykelförbindelse Veddige-Värö tas nu

Vi måste ha Trafikverket med oss om sträckningen ska gå intill en bilväg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Vad händer med cykelvägen mellan Veddige och Värö?

Varbergs kommun arbetar med många olika projekt samtidigt, både i staden och på landsbygden. Allt för att hela kommunen ska leva och utvecklas. Dock kräver de flesta projekt lång framförhållning och planering innan de genomförs. Så även en cykelförbindelse mellan Veddige och Väröbacka.

Precis som står i insändaren så lyfte vi in projektet som en post i budgetdokumentet redan hösten 2019 i syfte att markera att den här vägen kommer att byggas. I årets budget har vi därför lagt in en miljon kronor till att ta fram en åtgärdsvalsstudie (ÅVS) om cykelförbindelsen. Det kanske låter som mycket pengar, men till saken hör att det är ett komplicerat projekt.

Trafikhållare för Syllingevägen är Trafikverket och det betyder att vi måste ha dem med oss om sträckningen ska gå intill befintlig bilväg. Ett första möte med Trafikverket kommer att hållas inom ett par veckor för att diskutera projektet. Själva sträckningen av vägen är också en komplicerad historia med många markägare, korsande vägar och vattendrag, samt närhet till fastigheter.

Arbetet med åtgärdsvalsstudien sätter alltså igång nu och kommer ta ett tag att genomföra. Först därefter vet vi förutsättningarna för projektet i form av Trafikverkets inställning, sträckningen för vägen och kostnaden för projektet. Då kan vi också ta ställning till när och hur den ska läggas in i budget. Målet är att en säker och bra cykelförbindelse ska stå klar när den nya stationen öppnar i Väröbacka, men det kan mycket väl bli så att projektet etappindelas för att komma igång snabbare och fördela kostnaden bättre.

När våra större projekt i form av byggnader eller infrastruktur väl sätter igång så brukar det gå bra att följa framdriften via kommunens hemsida. Kring de riktigt stora projekten, så som stationen i Väröbacka, går det även att prenumerera på nyhetsbrev. När vi kommit längre så kommer även framdriften av cykelförbindelsen mellan Veddige och Väröbacka att kunna följas via hemsidan.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Christofer Bergenblock (C)

Tobias Carlsson (L)

Morgan Börjesson (KD)