Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detaljplanen för Västerport, etapp 1 är klubbad – första murstenen är lagd. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detaljplanen för Västerport, etapp 1 är klubbad – första murstenen är lagd. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Första murstenen lagd för Västerport

Allt var redan bestämt inför debatten i fullmäktige.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag följde med viss spänning debatten i kommunfullmäktige om Västerport och hotellet kvällen 15/6. Förstod snabbt att allt redan var bestämt. Politikerna försvarar sina beslut med att räkna upp allt som genomförts och hur delaktiga vi i Varberg fått vara. Visst det har gjorts utredningar och dialoger har genomförts, men det som blir väldigt tydligt är att många människor inte förstått vad det innebär och inte heller hänger med när förutsättningarna ändras. Innan Västerport är färdigt kommer fler våningar att ha tillkommit. Det hela går ut på att få in så mycket pengar som möjligt på området så att man kan betala den nya hamnen. Det är därför förutsättningarna ändras hela tiden. Detta är inte politikerna tydliga med.

De som är kritiska reagerar för att det som från början var ett nytt trevligt bostadsområde som skulle vara tillgängligt för alla nu har förändrats på så sätt att husen blir allt högre och ett högt hotell som inte passar in tar överhanden. Det är detta som är muren mot havet. Muren bortförklarar man med att folket får tillgänglighet till ett hamnområde som enligt Jana har varit stängt i många, många, många år (100?). Det är inte sant. Området var öppet till 2001 då Sverige gick med i Schengen. Vår familj har både haft båtplats, kört med bil och cyklat inom detta område. Mur mot havet och tillgänglighet till ett område är inte samma sak. Tillgänglighet till området ser vi fram emot, men likväl kvarstår muren 7 eller 14 våningar mot havet.

Ett inlägg från en centerpartist att det 50 m höga hotellet är en flirt med fästningen var väl kvällens dummaste kommentar. Ett högt hotell med glas och stål i sin fasad finns snart i varje svensk stad och är knappast något för det kreativa Varberg. Liberalen Mikael Bonde och några vänsterpartister vågade säga ifrån och önskade en återremittering. Heder åt dem. Nu får vi hoppas på ett överklagande av höjden på byggnationen, i första hand hotellet och helst få det placerat så långt norrut som möjligt.

Besviken Varbergare

LÄS MER: Detaljplanen för Västerport klubbad av fullmäktige ikväll