Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att förstöra små fina orter eller fina gamla Varberg med fula höga punkthus som man gjorde under miljonprogrammet känns väldigt otidsenligt, skriver insändarskribenten. Bild: HASSE HOLMBERG
Att förstöra små fina orter eller fina gamla Varberg med fula höga punkthus som man gjorde under miljonprogrammet känns väldigt otidsenligt, skriver insändarskribenten. Bild: HASSE HOLMBERG

Förstör inte små fina orter med fula höga punkthus

Vi är inte intresserade av höga hus i Varbergs innerstad heller.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

Artikeln ”Träslövslägesbor protesterar mot byggplaner med namnlista”

Läste om Läjesbornas protest angående planer på för höga hus i området. Jag har förståelse för att man är orolig över dessa planer i Läjet, men vi är inte intresserade av höga hus i Varbergs innerstad heller. Att Ann-Charlotte Stenkil säger att någonstans måste husen stå, kan ju visserligen stämma, men att de skall behöva vara högre än stadens tidigare bebyggelse är ju helt fel!

Kan vi inte bara följa den detaljplan som finns och om det inte finns någon detaljplan borde man väl ändå välja en byggnation på max fyra våningar som någorlunda följer övrig bebyggelse.

Att förstöra små fina orter eller fina gamla Varberg med fula höga punkthus som man gjorde under miljonprogrammet känns väldigt otidsenligt. Frågan är ju om Varberg till varje pris skall ha en befolkningstillväxt som är mycket högre än Sverige i övrigt?

Intressant är också att man plötsligt bryr sig om jordbruksmark som man tidigare låtit ha en så dålig ekonomisk bärighet att många mindre åkrar växt igen och att det enbart finns stora jordbruk kvar. Troligen blir det ledig i mark i utflyttningsorterna när man river de obebodda husen på dessa orter.

Ur ett samhällsekonomiskt och hållbarhetsperspektiv kan man ju verkligen ifrågasätta denna modell. Vi är bara cirka tio miljoner i ett av Europas största länder och vi kommer att få plats utan att behöva bygga 6, 8, 10 ja, t o m 14 våningar i våra små städer.

Någon kommer säkert med det ekonomiska argumentet att det är billigare att bygga högre, men största anledningen till detta är att exploatörer vill tjäna mera pengar genom att bygga fler lägenheter på populära platser. Politiker är endast intresserade av att få in fler skattebetalare i sin egen kommun och verkar strunta i förfulningen av staden.

Så vi kan väl säga som Thåström sjunger: ”Staten och kapitalet sitter i samma båt”.

Per Johansson

LÄS OCKSÅ: Träslövslägesbor protesterar mot byggplaner med namnlista