Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sankt Jörgens kapell rustas upp för tio miljoner Bild: Annika Karlbom
Sankt Jörgens kapell rustas upp för tio miljoner Bild: Annika Karlbom

Förstör inte S:t Jörgens kapell!

F d kyrkogårdschefen tycker till om ombyggnaden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

På ”Förstör inte upplevelsen vid S:t Jörgens kapell” (25/7) och på

Ingen lag i världen skyddar mot inkompetens och likgiltighet!” (7/8)

S:t Jörgens kapell har i 50 år tjänstgjort som ett begravningskapell. Det är vida känt och jag har ett otal gånger guidat grupper från hela Sverige och även från andra länder, som intresserat har tagit del av kapellets utformning och dess historia. Jag har också med stolthet vid dessa tillfällen berättat att arkitekten heter Jörgen Ehn och att han är bosatt i Varberg.

Jag bad Jörgen Ehn för ett antal år sedan rita på ett förslag till tillbyggnad av kapellet. Detta förslag presenterades för berörda politiker i Varbergs församling men togs inte ens upp i kyrkorådet för vidare diskussion.

Kyrkorådet har nu beslutat om att låta bygga en inglasad förgård. Vad jag kan förstå av Jörgen Ehns insändare i ämnet har han inte ens tillfrågats! Det anser jag vara på gränsen till oanständighet från kyrkorådets sida att inte ens tillfråga arkitekten om tankarna bakom tillblivelsen av S:t Jörgens kapell. Och än mindre be honom om ett förslag till lösning.

Kyrkorådets motivering till bygge av förgård är att besökare skall skyddas mot blåst när de går in i kapellet! Ett förslag kan vara att i stället göra en öppning mot väntrummet och låta besökarna gå in genom den uppkomna gången som leder in i kapellet. På så sätt får begravningsgästerna både skydd från regn och kyla. Utan att veta den tänkta kostnaden för förgården så måtte förslaget om att leda besökarna via befintlig gång vara ringa jämfört med nu liggande förslag.

Och framför allt! Man tummar inte på arkitekten Jörgen Ehns tankar bakom tillkomsten av S:t Jörgens kapell.

Carl-Åke Carlsson

kyrkogårdschef i Varbergs församling 1973-2012