Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Försämrad kvalitet i äldreomsorgen!

Hälsoledarna försvinner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den Socialdemokratiskt styrda regeringen har under mandatperioden 2015-2018 totalt satsat 7 miljarder kronor som riktat statsbidrag till kommunerna för att öka kvalitén inom äldreomsorgen. Varbergs Kommuns andel är 13,4 miljoner kronor/år varav knappt 4 miljoner kronor går till externa upphandlade verksamheter.

Socialförvaltningen har med dessa riktade statsbidrag anställt hälsoledare/undersköterska i kommunen som bidragit med mycket god kvalité under dessa år.

Från och med 2019 har Alliansen + MP valt att inte använda statsbidraget för fortsatt ökad kvalité i äldreomsorgen utan det kommer att ingå i kommunens totala budget. Detta innebär att förvaltningen måste dra ner på bemanningen och därmed kan man inte behålla dessa hälsoledare efter årsskiftet, då pengarna inte finns att finansiera deras fortsatta anställningar.

Fackförbundet Kommunal är besvikna och ser att detta innebär en ökad arbetsbelastning för personalen med sämre kvalité i omsorgen som följd.

Det är Alliansen + MP som styr i Varberg och därmed deras beslut hur budgeten skall fördelas! Kommunals förhoppning är att något politiskt parti i Varberg arbetar för att rädda dessa hälsoledare både för personalens-och de boendes skull! Målet för socialnämnden var väl ändå att öka kundnöjdheten inom särskilt boende och bibehålla kvalitén i verksamheten!

Vi har ju ett val snart!

Fackförbundet Kommunal sektion Varberg

Lena Johansson

ordförande

Anne Sjölund

vice ordförande