Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20200507Försäkringskassan.Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT
STOCKHOLM 20200507Försäkringskassan.Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Försäkringskassans förlegade system är inte en del av framtiden

Enskilda i kläm när systemen för ersättning och lön krockar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den som är sjukskriven på halvtid får sjukpenning från Försäkringskassan. Försäkringskassans ersättningssystem grundas på hur mycket du arbetar under en kalendermånad. Många av medlemmarna i Kommunal arbetar enligt scheman som täcker sex, åtta eller fler veckor. Dessa schemasystem ligger till grund för personalens tjänstgöringsgrad. Men detta är inte något Försäkringskassan tar hänsyn till. I stället grundar de sina beslut på ett förlegat system som får allvarliga konsekvenser för medlemmarna.

Som sjukskriven har du ett eget ansvar att rapportera rätt information till såväl arbetsgivare som Försäkringskassan. Men vad händer när systemen för din ersättning och din lön krockar? Jo, du riskerar att både bli av med din sjukpenning samt bli återbetalningsskyldig till Försäkringskassan. Det här drabbar många medlemmar i Kommunal. De får besked om att Försäkringskassan granskat deras arbetstid. Den har då visat sig överskrida den tid du har rätt att arbeta när du är sjukskriven på halvtid. Detta eftersom Försäkringskassans begränsningsperiod sträcker sig över en kalendermånad. Inte över de sex, åtta eller fler veckor som utgör schemat för många medlemmar i Kommunal.

Många upprörda, utmattade och oroliga medlemmar kontaktar Kommunal för att få hjälp att driva sina ärenden mot Försäkringskassan. Det är beklagligt att en statlig myndighet gör bedömningar utifrån ett uråldrigt system som antar att alla arbetstagare arbetar måndag till fredag, 40 timmar i veckan.

Det är på tiden att Försäkringskassan lämnar den gamla normen. Verkligheten ser annorlunda ut och det bör en statlig myndighet ha kunskap om och ta hänsyn till. Medlemmarna i Kommunal ska inte behöva bära skuld för att Försäkringskassan inte tagit klivet in i framtiden.

Maria Jörmalm Andersson

sektionsordförande Kommunal Falkenberg

Anne Sjölund

sektionsordförande Kommunal Varberg