Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet stämma röstade för ett förbud mot omskärelse av små pojkar med hänvisning till barnkonventionen, skriver insändarskribenten.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Centerpartiet stämma röstade för ett förbud mot omskärelse av små pojkar med hänvisning till barnkonventionen, skriver insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Förbjud omskärelse av pojkar!

En viktig fråga för barnen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Omskärelse av små pojkar är en religiös tradition hos judar och muslimer. SKL (Sveriges kommuner och landsting) uppmanade år 2006 landstingen i Sverige att utföra och subventionera ingreppen för att därigenom minska de medicinska riskerna och barnens lidande då dessa i stället utförs av medicinskt outbildade personer. Flera landsting har, trots detta, slutat subventionera och utföra ingreppen.

Under helgen hade Centerpartiet stämma i Karlstad. Här röstade en överväldigande majoritet av stämmoombuden för ett förbud mot omskärelse av små pojkar med hänvisning till barnkonventionen om barnens rättigheter. Dessa modiga ombud är värda ett stort tack för att de vågade trotsa partiledningen. Centerledaren Annie Lööf beklagade efteråt stämmans beslut och menade att detta stod inte partistyrelsen bakom. Hon uttalade vidare att ingen centermotion kommer att nå riksdagens bord i denna fråga.

Förhoppningsvis finns det några modiga riksdagsledamöter från Centerpartiet som vågar trotsa sin partiledares förhållningssätt och genomför stämmans demokratiska beslut i denna för barnen viktiga fråga!

Vän av barnkonventionen