Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Med mer energi får man mer ork till bättre aktivitet och prestation i skolan, skriver en elev i åttan. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Med mer energi får man mer ork till bättre aktivitet och prestation i skolan, skriver en elev i åttan. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förbättra Skolmaten!

Det är viktigt att vi är mätta efter lunchen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Skolmaten har en mycket stor betydelse för eleverna i skolan eftersom det påverkar elevers prestation och det är viktigt att få energi inför hela dagen. Även om den är gratis borde den vara varierande och mer mättande som till exempel lax, mer frukt eller nötfärs, särskilt för det unga som fortfarande växer och utvecklas. Ifall det serveras mer frukt som apelsin eller äpple får man också i sig ett flertal vitaminer. Därför anser jag att skolan borde satsa på bättre mat och laga mer av det som är mest omtyckt.

Det är viktigt att vi är mätta efter lunchen för att vara piggare och mer aktiva på lektionerna. Ifall maten är god äter man mer och man får mer energi. Med mer energi får man mer ork till bättre aktivitet och prestation i skolan. Forskning har bevisat att det finns en koppling mellan elevernas betyg och deras kost. De elever som äter omväxlande och näringsrikt lyckas bättre i skolan. Det är också större chans att de yngre som fortfarande växer äter mera ifall det lagas godare och mera näringsrik mat vilket är väldigt viktigt för barn och ungdomar.

Många äter inte frukost hemma av flera olika anledningar. Då är de oftast hungriga i skolan och väntar tills det är lunch men oftast gillar de inte maten och slänger den istället och får gå hungriga resten av dagen. Det kan påverka ens koncentration och studieförmåga. Det är också en nackdel för både skolan och miljön ifall mycket mat slängs. Det innebär ett otroligt slöseri av maten de köper in för stora kostnader.

Ett motargument kan vara att skolan inte har råd med dyrare mat än vad de redan köper in. De som kanske behövs är att skära ner kostnaderna på något annat eftersom att maten är en viktigt del och pengar ska inte vara problemet när det handlar om elevernas hälsa och välmående och även deras prestation som kommer styra och påverka deras framtid. Skolan har ansvaret för elevernas hälsa och välmående. Därför tycker jag att skolan borde lägga mer pengar på skolmaten.

Elev från 8:an på Påskberget