Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det prioriterade målet har varit att fullfölja undervisningen för samtliga elever, men med extra stort fokus på sistaårseleverna, skriver debattören. Bild: Berit Roald
Det prioriterade målet har varit att fullfölja undervisningen för samtliga elever, men med extra stort fokus på sistaårseleverna, skriver debattören. Bild: Berit Roald

För oss är framtidens generation prioriterad

Eftersom vi räknar med att distansundervisningen kommer att pågå ett bra tag tittar vi nu på ytterligare möjligheter kring matsituationen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Låt inte krisen åsidosätta framtidens generation

Tack Rasmus för dina synpunkter. Rubriken på din insändare är slående men jag vill byta ut ordet kris mot pandemi eftersom det handlar om en väldigt speciell och allvarlig situation. som vi aldrig varit med om tidigare. För en månad sedan stod det klart att vi måste stänga skolan för elever och som vi skrev i beslutet ” i möjligaste mån” undervisa på distans. Beslutet som togs har samtliga partier i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ställt sig bakom.

Även om undervisningen i huvudsak har flyttats över på distans så har elevhälsa, lärare och även annan personal hela tiden funnits på plats i skolan för att exempelvis hjälpa elever med särskilda behov. Elever har i viss mån även kunnat komma in och göra praktiska moment.

Det prioriterade målet har varit att fullfölja undervisningen för samtliga elever, men med extra stort fokus på sistaårseleverna. Hela tiden har det funnits kontroll över läget och en stor flexibilitet för att nå bästa resultat för alla.

I nuläget har vi inget bokslut vare sig på resultat eller kostnader. Därför är det vanskligt att dra den slutsats du gör kring att kommunen sparar pengar på maten. De fasta kostnaderna för personal, lokaler och utrustning finns kvar även under den här perioden. Dessutom finns det andra kostnader som tillkommit på grund av pandemin och som vi ännu inte sett resultatet av.

Självklart är det viktigt att alla elever får möjlighet att fylla på energi även när skoldagen är förlagd till det egna hemmet och för de flesta verkar det fungera bra, men precis som du skriver kan det finnas de som inte har den möjligheten. Därför har vi gjort det möjligt för den som har behov att få skolmat även under coronaepidemin att vända sig till skolan, vilket också ett fåtal elever har gjort.

Eftersom vi räknar med att distansundervisningen kommer att pågå ett bra tag tittar vi nu på ytterligare möjligheter kring matsituationen. Diskussion pågår därför mellan vår förvaltning och serviceförvaltningen kring vilka möjligheter som finns att exempelvis erbjuda elever att hämta matlåda på skolor i närheten av där de bor.

En fördel med att vara ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden är att framtidens generation alltid är prioriterad. Säkert kan man se olika på de beslut vi fattar, men vi lyssnar alltid på de synpunkter som lyfts. Inte minst från er som tillhör denna generation.

Eva Pehrsson-Karlsson (C)

Ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Eva Pehrsson-Karlsson (C). Bild: Annika Karlbom
Eva Pehrsson-Karlsson (C). Bild: Annika Karlbom